Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Świętujemy Światowy Dzień Makaronu - klikasz i jesz!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 paź 2017 10:41
Świętujemy Światowy Dzień Makaronu - klikasz i jesz!
Świętujemy Światowy Dzień Makaronu - klikasz i jesz!

Idealny wiosną, latem, jesienią i zimą. Zachwyca różnorodnością kształtów, a wykorzystywany jest do dań głównych, sałatek oraz także zup. Makaron – produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie życia. Można z niego wyczarować zarówno proste, jak i wykwintne danie. O tym skąd wzięła się jego popularność opowiadają eksperci PizzaPortal.pl.

REKLAMA

Z badania przeprowadzonego przez Polską Izbę Makaronu wynika, że aż 47% Polaków je go kilka razy w tygodniu, a 2,62% nawet codziennie. Jest drugim najchętniej spożywanym dodatkiem do dań (13%). W 2013 roku w Polsce spożycie makaronu na osobę wynosiło 4,8 kg rocznie, a we Włoszech rekordową ilość – 25 kilogramów. Spożywany jest trzy razy częściej przez mężczyzn niż kobiety. Ten dodatek do dań na stałe zagościł w polskiej kuchni. Obecnie nie wyobrażamy sobie pomidorowej bez świderków, wigilijnego stołu bez łazanek z kapustą i grzybami, ani niedzielnego rosołu babci pozbawionego jajecznego makaronu. Na tyle wniknął on już do polskich przepisów, że nawet nie zauważamy jego wykorzystania i traktujemy go jako oczywistość.

Historia wielu ludów z makaronem w tle

Nie ma jednej uznanej teorii na to skąd wziął się makaron. Pierwsze zachowane ślady sięgają aż IV w. p.n.e. Odnalezione zostały na terenie Etrusków. Niektóre tropy prowadzą także do Chin, gdzie odkryto czarkę z makaronem o długości 50 centymetrów. Miłośnicy kuchni azjatyckiej, nie powinni być zdziwieni. Ilość makaronów występujących w tych krajach zaspokoi najbardziej wymagających smakoszy – każdy, kto chciałby w to święto spróbować makaronu takiego jak udon, soba czy hokkien, powinien sprawdzić ofertę PizzaPortal.pl. To tu kilkoma kliknięciami można zamówić jedzenie z dowolnej azjatyckiej kuchni.

Inna teoria wskazuje natomiast na to, że jego początków należy jednak szukać we Włoszech, a dokładniej w Rzymie, a z książki kucharskiej z V w. n.e. pochodzi przepis na lagana – płaty ciasta przekładane mięsnym farszem. Brzmi podobnie do naszej współczesnej lasagnii. Podobno Arabowie jako pierwsi zaczęli suszyć te produkty, ze względu na koczowniczy tryb życia, za to w 1154 roku arabski geograf i podróżnik Al-Idrisi donosił o fabrykach pasty w Palermo. Pierwsze wzmianki w literaturze na temat gotowania w wodzie pojawiają się natomiast w Palestynie.

Makaron daniem Włoch

Z badań przeprowadzonych przez instytut opinii publicznej SGW z Triestu wynika, że według aż 66 proc. ankietowanych podstawą włoskiej tożsamości narodowej jest właśnie makaron. Jego święto zostało ustanowione już w 1995 roku, przez 40 producentów, którzy chcieli pokazać jak bardzo jest on popularny na wszystkich kontynentach. Do dnia dzisiejszego oficjalnie ustalono aż 310 rodzajów makaronu oraz zapisano około 1300 nazw opisujących jego kształty. Żadnego fana włoskiej kuchni nie trzeba uczyć, co to penne, spaghetti czy linguini. W ramach świętowania w domu PizzaPortal.pl oferuje dania kuchni świata, które mogą czekać na Ciebie pod Twoimi drzwiami, jeśli tylko zamówisz je w drodze do domu. To od Ciebie zależy, jaki makaron wybierzesz!

Spożywane przez Włochów 25 kilogramów jest ilością największą na świecie. W przeliczeniu, mieszkańcy Italii w ciągu roku spożywają 600 milionów kilometrów spaghetti. To dla nich makaron jest rzeczą, która jednoczy ponad podziałami. Stworzyli ponad 1000 przepisów na makarony, a także organizują na ich temat sympozja i konferencje naukowe. Z wrodzonym zamiłowaniem nie tylko do jedzenia, ale także do mody i designu, producenci makaronów zatrudniają sławne osoby do tworzenia nowych kształtów „klusek” np. projektanta Forda Mustanga - Giorgetto Giugiaro czy światowej sławy designera Philippe’a Starcka.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA