Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Święta w wersji wege? Nie panikuj, to prostsze niż myślisz

  • Autor: ut
  • 17 gru 2018 12:48
Święta w wersji wege? Nie panikuj, to prostsze niż myślisz
Święta w wersji wege? Nie panikuj, to prostsze niż myślisz

Organizujesz święta, a wśród Twoich gości nie zabraknie m.in. zdeklarowanych wegetarian? Jeśli już sama myśl o dodatkowym menu w opcji wege przyprawia Cię o ból głowy, podpowiadamy z jakich przepisów skorzystać, by było smacznie, szybko, a do tego w myśl tradycji.

REKLAMA

Święta w stylu wege
Choć zgodnie z polską tradycją w Wigilię raczej nie sięgamy po dania mięsne, tak już podczas świątecznych dni na stole nie brakuje soczystych i aromatycznych potraw na bazie rozmaitego mięsiwa. Czy zatem wegetariański odpowiednik domowego pasztetu z królika ma szansę zasłużyć na miano świątecznego hitu? Jak najbardziej! Świetnym zamiennikiem mięsa okaże się ciecierzyca, która wraz z kaszą gryczaną, cebulką, czosnkiem, pieczarkami, suszoną żurawiną i śliwkami stworzy delikatną pasztetową masę. Dodatek w postaci suszonych owoców wzbogaci smak potrawy i nada jej wykwintnego charakteru. Żurawina będzie się świetnie komponować także w kolejnej wege
wersji – z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą, osładzając całość. Często bez dodatku mięsa nie wyobrażamy sobie także staropolskiego bigosu – to istny klasyk podczas świątecznego ucztowania. Tymczasem do obowiązkowej kiszonej kapusty możemy dodać tofu, suszone: grzyby, śliwki
i pomidory oraz rozmaite zioła, a zyskamy tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Tak przygotowane danie możemy z powodzeniem podać – w zależności od preferencji kulinarnych
– z razowych chlebem bądź ziemniakami. Ciekawą alternatywą dla mięsnego bigosu będzie także wariant z boczniakami, białą kapustą, zieloną soczewicą, jabłkiem i czerwonym wytrawnym winem. Smak całości podkreślą przyprawy: cząber, kolendra, gorczyca, tymianek, kminek i jałowiec.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Z kapustą i grzybami, ruskie czy z mięsem – bez względu na to, który ze składników wybierzemy, pierogi stanowią nieodłączny element świątecznej uczty. By tradycji stało się zadość, a jednocześnie aby smakiem domowych pierogów mogli cieszyć się wegetarianie, w tym roku postawmy na wersję ze szpinakiem. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać odejścia od klasyki i rezygnacji z tradycyjnych dań. – Niekiedy wystarczy naprawdę nieznacznie zmodyfikować pierwotny bożonarodzeniowy przepis, by odpowiadał zwolennikom diety wegetariańskiej. Najlepszym przykładem są pierogi z farszem na bazie szpinaku – mniej kaloryczna alternatywa dla wersji mięsnej. Delikatne i lekkie pierogi ze szpinakiem wprowadzą ciekawą odmianę na wigilijny stół, ciesząc podniebienia wymagających smakoszy. Nie tylko tych, jednoznacznie opowiadających się za opcją wege.

Świąteczne pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg
200 g sera twarogowego
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Wykonanie farszu:
Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA