REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Światowy Dzień Żywności w Twoim domu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 paź 2017 11:23
Światowy Dzień Żywności w Twoim domu
Fot. Samsung
Światowy Dzień Żywności w Twoim domu
Światowy Dzień Żywności w Twoim domu

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto zostało wprowadzone do naszych kalendarzy, by rozpowszechniać wiedzę o problemach związanych z żywnością, a przede wszystkim przeciwdziałać jej marnowaniu. Coraz więcej sieci handlowych wystawia na sprzedaż tzw. ,,brzydkie warzywa”, które są pełnowartościowym produktem, ale odbiegają od pozostałych pod względem wyglądu. Powstają restauracje, które wykorzystują do końca całą żywność, ograniczając jej wyrzucanie. Również my sami możemy przyczynić się do zmniejszenia skali tego problemu, poprzez racjonalne gospodarowanie zawartością naszej lodówki.

REKLAMA

Jak możemy to zrobić? Przede wszystkim ograniczając marnowanie żywności. Kupując ,,z głową”, czyli tylko to, co nam potrzeba, w ilości, którą na pewno wykorzystamy. Aby zmniejszyć liczbę marnowanych ton jedzenia należy także pomyśleć o tym, w jaki sposób przechowujemy zakupioną żywność oraz jak ją przygotowujemy. Przepisy bazujące na pozostałych w naszej kuchni ,,resztkach”, najnowsza wiedza ekspertów w połączeniu z innowacyjnymi technologiami w lodówkach pozwoli nam zachować świeżość i doskonały smak produktów.

Zaaranżuj swoją lodówkę od wewnątrz

Odpowiednio uporządkowane produkty wewnątrz lodówki to klucz do świeżej żywności. Dlaczego jest to aż tak ważne? Odpowiednio zagospodarowana przestrzeń to więcej miejsca dla produktów, które potrzebują większego schłodzenia, a także pewność, że te z krótszym terminem ważności nie zostaną przez nas zapomniane.

Oto proste kroki, które pomogą zadbać o odpowiednie warunki w Twojej lodówce:

Krok 1. Odpowiedni produkt w odpowiednim miejscu – kartony z mlekiem czy napojami można umieścić na specjalnych półkach na drzwiach, zaś mięso i warzywa w osobnych szufladach na dole. Różnorodne produkty wymagają często odmiennej temperatury, powinny być zatem przechowywane w oddzielnych strefach lodówki, by każde z nich było idealnie chłodzone. Nowoczesne urządzenia marki Samsung dają możliwość regulacji temperatury w różnych komorach i szufladach. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności, owoce są jednym z trzech najczęściej marnowanych przez nas produktów. Dzięki innowacyjnej strefie CoolSelect+ możemy dostosować odpowiednią dla nich temperaturę i cieszyć się ich świeżością dłużej. Strefa CoolSelect+ zapewnia niezależne sterowanie temperaturą w zależności od potrzeb. Dostępne są w niej cztery możliwe tryby: mrożenia (od -23 do -17 stopni Celsjusza), lekkiego mrożenia (-5 stopni), chill (-1 stopień) oraz zamiany zamrażalnika w kolejną komorę chłodziarki (2 stopnie).

Krok 2. Grupuj i segreguj – nie jednemu z nas zdarzyło się zapomnieć o jakimś produkcie, dlatego że był zasłonięty większym kartonem czy butelką. Odpowiednio grupując przechowywane pożywienie – wstawiając te większych rozmiarów z tyłu lodówki, by te mniejsze były zawsze widoczne unikniemy tego problemu. Dobrym pomysłem jest także układanie jedzenia według kategorii. Ustawiając jogurty i serki obok siebie będziemy wiedzieć, ile ich mamy. Tworząc listę zakupów unikniemy zatem powielania tych, które już są w naszej lodówce. Dla chcących mieć swoje ulubione przekąski lub produkty z krótkim terminem ważności zawsze pod ręką, niezastąpiona okaże się z pewnością technologia Food Showcase. Dodatkowe drzwi dzielą wnętrze chłodziarki na dwie strefy. Drzwi umiejscowione z przodu urządzenia są przeznaczone do przechowywania tych produktów, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu nie przegapimy też terminu ważności tych, które szybko się psują, a tym samym unikniemy wyrzucania jedzenia.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA