Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 maj 2018 09:59
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery
Bajgel
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery
Światowy Dzień Hamburgera: 5 pomysłów na pyszne domowe burgery

28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej
i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.

REKLAMA

Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych
i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują – czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście – o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej
i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.

W angielskim stylu
Bez czego nie mogą się obejść Anglicy, zwłaszcza w porze śniadania? Oczywiście bez jajek
i bekonu. Ta propozycja zachwyci wszystkich miłośników brytyjskiej kuchni, a także tych, którzy lubią pożywnie zjeść, nie tylko o poranku. W domowych warunkach możemy przygotować bekon w prosty sposób. Wystarczy wytopić tłuszcz z boczku podczas smażenia. Pyszny smakołyk na wyciągnięcie ręki!
Kanapka klubowa z jajkiem na drugie śniadanie
Składniki:
• 2 bułki wieloziarniste
• 2 łyżki majonezu
• Rama Classic
• 4 plastry wędzonego boczku
• 2 jajka
• 1 pomidor
• ½ pęczka szczypiorku
• kilka liści sałaty lodowej

1. Przekrój bułkę wzdłuż i posmaruj obie połówki margaryną Rama.
2. Sałatę umyj i drobno pokrój, najlepiej w cienkie paski. Wymieszaj ją z majonezem i nałóż na tę połówkę bułki, która jest spodem.
3. Na patelni usmaż boczek, przewróć go kilka razy tak, żeby tłuszcz zaczął się wytapiać. Po chwili rozbij obok jajka i usmaż je z obu stron. Następnie, po usmażeniu, odsącz boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Na kanapkę z sałatą połóż kolejno jajko i boczek.
5. Na wierzchu kanapki ułóż wcześniej przygotowany plaster pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną kompozycję przykryj górną połową bułki.

Klasyka w domowym stylu
Czasem niewiele trzeba, by urozmaicić to, co lubimy najbardziej i do czego jesteśmy od lat przekonani. Ta domowa kanapka to propozycja idealna do zabrania na wynos o dowolnej porze dnia. Szynkę możemy zastąpić w niej dowolnym mięsnym dodatkiem, także wołowym czy drobiowym kotletem. W połączeniu z innymi składnikami będzie wtedy klasycznym, ale zdrowym i domowym burgerem.
Kanapka firmowa na drugie śniadanie
Składniki:
• 2 bułki z ziarnami
• 2 łyżki Ramy Classic
• 2 łyżki majonezu
• 60 g wędliny (szynki lub kiełbasy)
• 4 plastry sera żółtego
• 1 pomidor
• 2 ogórki (świeże lub kiszone)
• 2 liście sałaty

1. Przekrój wzdłuż przygotowaną bułkę z ziarnami i każdą z połówek posmaruj Ramą Classic.
2. Pokrój w plasterki wędlinę, pomidora i ogórka.
3. Na dolną połowę bułki połóż liść umytej sałaty, następnie kolejno ser, wędlinę, warzywa.
4. Na wierzch kanapki dodaj majonez. Na koniec przykryj całość drugą, górną połową bułki.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA