REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Świąteczny stół: domowe trufle piernikowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 gru 2016 18:41
Świąteczny stół: domowe trufle piernikowe
Domowe trufle piernikowe

Domowe trufle piernikowe z pewnością znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, ponieważ swoim apetycznym wyglądem skuszą dosłownie każdego.

REKLAMA

Czekolada, pierniki, pomarańcze - tak właśnie smakują prawdziwe święta. Trufle na bazie właśnie takich składników, wspaniale dopełnią bożonarodzeniowy stół pełen rozmaitych słodkości. Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy. Domowe trufle piernikowe z pewnością znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, ponieważ swoim apetycznym wyglądem skuszą dosłownie każdego. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Domowe trufle piernikowe
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
- czekolada gorzka 2 szt.
- orzechy włoskie łuskane 50g
- przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
- rum 50ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli

 Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki,
a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA