REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 gru 2017 10:34
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Do Wigilii zostały zaledwie dwa tygodnie, a zatem najwyższy czas by zacząć komponować świąteczne menu. Postne dania najczęściej bazują na rybach, dlatego też serdecznie zachęcam do wykorzystania załączonego przepisu na pysznego i szybkiego w przygotowaniu Sandacza w sosie holenderskim.

REKLAMA

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny MSM Mońki
Składniki:
• 500 g filetu z sandacza
• 2 łyżki masła klarowanego
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 łyżki masła
• 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki
• 200 ml mleka
• 3 żółtka
• sól i pieprz do smaku
• pieprz czerwony w ziarnkach

Wykonanie:
Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA