REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Świąteczne wpadki w kuchni. Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 15 gru 2016 07:57
Świąteczne wpadki w kuchni.  Jak uratować bożonarodzeniowe dania?
Knorr
Świąteczne wpadki w kuchni.  Jak uratować bożonarodzeniowe dania?
Świąteczne wpadki w kuchni.  Jak uratować bożonarodzeniowe dania?
Świąteczne wpadki w kuchni.  Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

REKLAMA

Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…
Barszcz czerwony jest… pomarańczowy?
Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.
Szybko i prosto ugotujemy na Wigilię barszcz czerwony według poniższego przepisu:

Barszcz czerwony
Składniki:

• 4 sztuki buraków
• Barszcz czerwony z grzybami Knorr ¬
• marchew ¬
• seler ¬
• por mały ¬
• liść laurowy ¬
• łyżka soku z cytryny ¬
• szczypta cukru
• szczypta pieprzu
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj w wodzie Barszcz czerwony Knorr, który nada zupie intensywnie czerwony kolor. Następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Możesz dodać ewentualnie łyżkę masła.
2. Zupę dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem, do smaku możesz również dodać cukier i sok z cytryny.
3. Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

Wigilijna zupa jest… za słona?
W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

Ryba… bez smaku?
Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?
„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny.
Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

Karp… się rozpada?
Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA