REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 gru 2017 11:24
Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Pierogi z soczewicą
Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.

REKLAMA

W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt - po te z kapustą i grzybami. W tym okresie warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.
Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania. Nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był on gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.
Z soczewicą
Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. „Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).
Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
• 300 g zielonej soczewicy
• 1 szklanka wody
• 600 g mąki
• 3 cebule
• 2 jajka
• Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
• 3 ząbki czosnku
• 1 szczypta majeranku i tymianku
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka tłuszczu

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA