REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Surówka i sałatka z polskiej kuchni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 03 lip 2017 19:33
Surówka i sałatka z polskiej kuchni
Galicja dla Twojego Domu

Każdego roku lato wita nas wspaniałym bogactwem barw i zapachów. Nawet jeśli nie posiadamy swojego ogródka czy działki, wystarczy odwiedzić pobliski targ, by poczuć tę niezwykłą, charakterystyczną dla tej pory woń świeżych owoców i warzyw i wyczarować z nich coś pysznego.

REKLAMA

SURÓWKA KURPIOWSKA
1-2 marchewki, 50 dag białej kapusty, 15-20 dag kiszonych ogórków, 1 spora cebula, 1-2 kwaskowate jabłka, 4-5 łyżek oliwy albo oleju słonecznikowego, sok z połowy cytryny lub ocet winny, sól, pieprz, cukier.
Kapustę oczyścić i jak najdrobniej poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny. Marchewki i jabłka obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Ogórki, jabłka i marchewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobniutko posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku.¹
¹ Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 331-332

SZYBKA SAŁATKA GAJOWEGO
50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 50 dag grzybów świeżych (mogą być pieczarki)
2 spore cebule, ½ szklanki śmietany, sok cytrynowy, sól, pieprz, spora garść posiekanej natki pietruszki, bazylii lub koperku.
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Grzyby ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzić, ostudzić i poszatkować. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i grzybami, doprawić solą i pieprzem, polać śmietaną i posypać dużą ilością posiekanej natki.²
² Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 352




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA