Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Surówka i sałatka z polskiej kuchni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 03 lip 2017 19:33
Surówka i sałatka z polskiej kuchni
Galicja dla Twojego Domu

Każdego roku lato wita nas wspaniałym bogactwem barw i zapachów. Nawet jeśli nie posiadamy swojego ogródka czy działki, wystarczy odwiedzić pobliski targ, by poczuć tę niezwykłą, charakterystyczną dla tej pory woń świeżych owoców i warzyw i wyczarować z nich coś pysznego.

REKLAMA

SURÓWKA KURPIOWSKA
1-2 marchewki, 50 dag białej kapusty, 15-20 dag kiszonych ogórków, 1 spora cebula, 1-2 kwaskowate jabłka, 4-5 łyżek oliwy albo oleju słonecznikowego, sok z połowy cytryny lub ocet winny, sól, pieprz, cukier.
Kapustę oczyścić i jak najdrobniej poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny. Marchewki i jabłka obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Ogórki, jabłka i marchewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobniutko posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku.¹
¹ Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 331-332

SZYBKA SAŁATKA GAJOWEGO
50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 50 dag grzybów świeżych (mogą być pieczarki)
2 spore cebule, ½ szklanki śmietany, sok cytrynowy, sól, pieprz, spora garść posiekanej natki pietruszki, bazylii lub koperku.
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Grzyby ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzić, ostudzić i poszatkować. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i grzybami, doprawić solą i pieprzem, polać śmietaną i posypać dużą ilością posiekanej natki.²
² Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 352




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA