Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Steki z polędwicy wołowej z sosem berneńskim

  • Autor: ut
  • 16 wrz 2019 20:50
Steki z polędwicy wołowej z sosem berneńskim
Steki z polędwicy wołowej z sosem berneńskim

Gotowanie metodą próżniową szczególnie sprawdza się w przypadku obróbki polędwicy wołowej, cielęciny, schabu czy policzków wołowych – tak przyrządzone mięso charakteryzuje się delikatną strukturą, nabiera soczystości i aromatu.

REKLAMA

Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim

SKŁADNIKI
• 4 steki z polędwicy wołowej (180-200 g każdy, 3 cm grubości)
• 2 łyżeczki soli
• 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 4 gałązki tymianku, świeżego
• 1300-1400 g wody, do całkowitego przykrycia worków (plus dodatkowa ilość do napełnienia miski)
• 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
• 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
• 1-2 gałązki estragonu, świeżego, tylko liście lub 1-2 szczypty estragonu, suszonego
• 50 g białego wina, wytrawnego
• 1 łyżka białego octu winnego
• 200 g masła, pokrojonego na kawałki
• 4 żółtka
• masło klarowane (do smażenia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Steki przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na każdym steku ułożyć po 1 gałązce tymianku, odstawić.
2. Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po 2 steki, tak by leżały obok siebie. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć worki ze stekami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/54°C.
4. Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki ze stekami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /1 godz 30 min/54°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych. Opróżnić naczynie miksujące. Zdjąć osłonę noża miksującego.
5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i estragon, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
6. Dodać wino i ocet, gotować 5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie steki wyjąć z worków, dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
7. Dodać masło, żółtka, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać masło klarowane na nieprzywierającej patelni na średniej mocy palnika. Steki smażyć po 40 s z każdej strony (patrz wskazówka).
8. Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu berneńskiego.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA