REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sprawdzony przepis na pierniczki bożonarodzeniowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 gru 2017 10:04
Sprawdzony przepis na pierniczki bożonarodzeniowe
Galicja dla Twojego Domu

Dekoracyjne ciasteczka to znakomite uzupełnienie świątecznego jadłospisu, zwłaszcza jego słodkiej części. Wspaniale smakują i świetnie komponują się z bożonarodzeniowymi ozdobami. Z ochotą sięgają po nie zarówno najmłodsi, jak i dorośli, dlatego warto by na stałe zagościły w każdym domu.

REKLAMA

Pierniczki bożonarodzeniowe

Składniki:
350g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kakao
230 g cukru
60 ml płynnego miodu
1 jajko
1 żółtko

Lukier:

2 białka
2 – 3 szklanek cukru pudru w zależności od wielkości białka

Wykonanie:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę i sól. Masło rozpuścić, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodać jajko i żółtko. Wlać masę do miski z mąką, mieszać, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinać dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Opracowanie przepisu: Anna Wilczyńska - Matłok Specjalista ds. marketingu firmy Galicja




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA