Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sposoby na świąteczne mięsa i ryby

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 gru 2018 10:00
Sposoby na świąteczne mięsa i ryby
Sposoby na świąteczne mięsa i ryby
Sposoby na świąteczne mięsa i ryby
Sposoby na świąteczne mięsa i ryby
Sposoby na świąteczne mięsa i ryby

Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań. Jednak czy przedświąteczna aura musi kojarzyć się tylko z nerwami i urwaniem głowy? Ależ skądże! Zasada jest prosta – nie zostawiajmy niczego na ostatnią chwilę! Zacznijmy już dziś! Najlepiej od kompletowania przepisów i potrzebnych składników. Zainspirujmy się propozycjami na tradycyjne, świąteczne dania. Gęsia skórka na myśl o świętach? To już przeszłość!

REKLAMA

Aromatyczne zapiekane

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystej, rumianej pieczeni. To danie uświetni świąteczny obiad i doda mu uroczystego charakteru. Co więcej, zapach aromatycznej, pieczonej szynki przyciągnie wszystkich domowników – zwłaszcza po postnej Wigilii. Dobrze przyrządzona sztuka mięsa może stać się daniem popisowym! Chrupiąca, rozpływająca się w ustach pieczeń znakomicie komponuje się z dodatkiem miodu, pomarańczy i korzennych przypraw. Skuśmy się na takie połączenie! Prawdziwe doznania smakowe gwarantowane!

Sięgnijmy po przepis na aromatyczną szynkę pieczoną i zaserwujmy ją na swoim bożonarodzeniowym stole. Słodko-słone połączenie to zdecydowany faworyt tegorocznych świąt!

Aromatyczna szynka pieczona

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
3 łyżki soli peklującej
3 łyżki miodu
2 pomarańcze
4 zmielone goździki

Sposób przygotowania:

Natrzyj szynkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr i solą peklującą. Zamarynowaną szynkę zostaw w lodówce na dwa dni.
Po dwóch dniach usmaż mięso w całości na patelni, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez około godzinę.
Po wyciągnięciu z piekarnika natrzyj mięso miodem z cynamonem i goździkami, startą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem. Następnie piecz 30 minut, aż do skarmelizowania miodu.

Z sosem za pan brat

Doskonały dodatek do mięsa, podkreśla jego smak i nadaje mu miękkości. Gęste, tworzone na bazie różnych składników sosy, stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Kuchnia staropolska obfitowała w różnorodne receptury na sosy.

Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim świątecznym stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet! Szef kuchni Knorr – Piotr Murawski poleca przepis na schab zapiekany z sosem grzybowym. Ta propozycja skradnie serca wszystkich domowników.

Schab zapiekany z sosem grzybowym

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1,5 kg schabu środkowego
1 opakowanie Sosu do pieczeni ciemnego Knorr
100 g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr

Sposób przygotowania:

Natrzyj mięso musztradą, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w zimnym miejscu na około 6 godzin.
Po 6 godzinach obsmaż z wszystkich stron na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz około 50 minut.
Po tym czasie wlej na blaszkę czerowne wino i stawiając ją na gazie rozpuść przypieczone soki ze schabu.
Całość wlej do mniejszego garnka i wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr. Namoczone w gorącej wodzie grzyby dodaj do garnka i gotuj przez 5 minut. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm i podaj polane sosem grzybowym.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA