Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół

  • Autor: ut
  • 18 maj 2019 21:04
Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół
Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół
Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół
Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół

Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni. Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.

REKLAMA

Kaszanka wbrew pozorom nie jest naszą rodzimą potrawą – pomysł na ten przysmak przywędrował do nas najprawdopodobniej z Niemiec lub Danii w XVII wieku. Podobna potrawa „black pudding” cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków, którzy jadają ją głównie na śniadania. Kaszanka znana jest w naszym kraju także pod innymi nazwami: dla przykładu na Kaszubach czy Śląsku nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem. – Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej. Kaszankę można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno z grilla, jak i z piekarnika czy patelni, z jabłkiem, boczkiem lub pomidorami. Niektórzy serwują ją z jajkiem i pieczarkami. Można też przygotować smaczne pierogi i naleśniki z farszem z kaszanki. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Ciekawostką jest fakt, że kaszanka jest tak popularna, że ma nawet swoje własne święto – 1 maja oprócz Święta Pracy obchodziliśmy także Dzień Kaszanki, który jednocześnie oficjalnie rozpoczął sezon grillowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Grzanki z kaszanką ZM Pekpol podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziół

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + grillowanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej ZM Pekpol
 1 cebula
 4 kromki wiejskiego chleba
 garść micro ziół (może być mieszanka)
 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
 1 dojrzałe mango
 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
 1 łyżka musztardy francuskiej
 2 łyżeczki miodu


 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
 oliwa
 sól i pieprz

Jak przygotować:
Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.
Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.
Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.
Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA