REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Śniadanie w wersji slow

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 paź 2017 09:38
Śniadanie w wersji slow
Pudding chlebowy
Śniadanie w wersji slow

Ciągły pośpiech w pracy, domowych obowiązkach, ale też w jedzeniu starajmy się choć czasem zamienić na delektowanie się chwilą. Jak to zrobić? Zamiast naprędce przygotowanej w domu kanapki czy fast foodów w pracy, rozpocznijmy dzień, rozkoszując się pożywnym śniadaniem na ciepło. Prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.

REKLAMA

SLOW BREAKFAST – JESIENNY PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ

Składniki na 4 porcje:

• Chleb tostowy pszenny XXL
(np. Dan Cake) – 200 g
• żółtka jaj – 3
• suszona żurawina – 50 g
• dojrzałe gruszki – 3 sztuki
• mleko – 250 ml
• woda – ok. 100 ml
• masło – 20 g
• cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
• syrop klonowy – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!


Smacznego!

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA