Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!

  • Autor: ut
  • 30 gru 2018 22:54
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!

Niska temperatura oraz krótkie, chłodne dni powodują, że zimne i orzeźwiające napoje chętnie zamieniamy na parujący kubek korzennej herbaty lub miskę aromatycznej zupy. Jak zatem przetrwać zimę? To doskonały czas… by się rozgrzać! Śpieszymy z garścią inspirujących przepisów, do wykorzystania w nadchodzące mroźne chwile. Jedno jest pewne - każdy zmarzluch znajdzie tu coś dla siebie!

REKLAMA

Zacznij od zupy

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nie ma lepszego i bardziej skutecznego sposobu na rozgrzanie się niż porcja domowej zupy. W sezonie zimowym bardzo dobrze sprawdzi się zupa typu krem. Warto zaznaczyć, że kluczową rolę odgrywają tutaj składniki. Rozgrzewającą zupę poleca się przygotowywać na wywarze z rosołu – dzięki temu będzie jeszcze bardziej treściwa. Co więcej, nie bójmy się łączenia smaków i dodatków! Nie powinniśmy zapominać również o przyprawach – zwłaszcza tych korzennych. Cynamon, kurkuma, a może pieprz cayenne? Wykorzystujmy wszystkie na raz! Aby przygotowana przez nas zupa krem była jeszcze bardziej aromatyczna, dodajmy do niej np. pieczone jabłka. Będzie gorąco, oj tak! Polecamy wypróbować przepis na dyniową zupę krem.

Dyniowa zupa krem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

500 g dyni
1 kostka Rosołu z kury Knorr
1 cebula
2 jabłka
2 szczypty Cynamonu z Wietnamu Knorr
1 łyżeczka Curry Knorr
1 banan
3 łyżki orzechów Pekan
400 ml napoju kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
1 szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki miodu
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną z pestek dynię zawiń w folię aluminiową i zostaw na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C. Po wyjęciu z piekarnika dynię obierz i pokrój w kawałki. Jabłko podziel w kostkę.
Podgrzej miód z pieprzem Cayenne, a następnie wymieszaj orzechy z pokrojonymi jabłkami i miodem. Na blachę wyłożoną pergaminem przełóż przygotowane wcześniej jabłka i orzechy, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C. Piecz dopóki nie skarmelizuje się miód, wtedy wyjmij blachę i ostudź.
Rozpuść masło, podsmaż cebulę, jabłka, dynię i banana pokrojonego w kawałki. Duś z dodatkiem curry i cynamonu przez 3 minuty.
Zagotuj z bulionem i napojem kokosowym. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i zostaw na ogniu przez kolejne 15 minut.
Po 15 minutach zmiksuj tak, żeby powstał gładki krem, jeśli chcesz – dopraw do smaku. Zupę rozlaną do miseczek udekoruj jogurtem, posiekaną kolendrą oraz pieczonymi orzechami i jabłkiem.

Gorąco doprawione!

Dla miłośników konkretnych, lekko pikantnych i sycących dań też znajdzie się coś dobrego. Mięsożercy… wystąp! Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób urozmaicić dotychczas podawane przez was potrawy z mięsem, pora sięgnąć po nowe zimowe inspiracje. Zrezygnujmy z typowych panierek lub sosów i stawiajmy na coś oryginalnego! Co powiecie na rozgrzewającą marynatę? Rumieniec na twarzy gwarantowany! Połączenie miodu, cynamonu z odrobiną tradycyjnej wiśniówki i pikantnego chili to prawdziwa eksplozja smaków! Rozgrzewa do czerwoności! Jeśli szukacie pomysłu na tego typu danie, warto sprawdzić przepis na skrzydełka w aromatycznej marynacie.

Skrzydełka w aromatycznej marynacie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

16 sztuk skrzydełek z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
150 ml wiśniówki
3 łyżki miodu
pół łyżeczki papryczki chili w płatkach
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy
1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA