REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 gru 2016 07:57
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Soczyste i chrupiące udka pieczone
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka

Kurczak – zawsze smaczny, zawsze w porę – także w święta! W tym roku króluje na bożonarodzeniowych stołach. Oto 5 niezawodnych przepisów na świąteczne dania z drobiu dla całej rodziny!

REKLAMA

1. W całości
Tak przyrządzony kurczak będzie prezentował się na świątecznym stole iście po królewsku.
„Na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia, kurczaka należy wyjąć z lodówki i trzymać natartego przyprawami w temperaturze pokojowej. Do przyprawiania kurczaka najlepiej sprawdzą się oregano, które charakteryzuje się intensywnym ziołowym zapachem i smakiem, oraz czerwona papryka – która doda mu złocistego koloru” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
A jak go upiec? Kilka rad zdradza szef kuchni Knorr: „Kurczaka w całości powinno się piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Jeśli waży ok. 1,5 kilograma, potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada kolejne 20 minut pieczenia. Jeżeli chcemy, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóżmy na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekajmy kwadrans, zanim zaczniemy kroić go na porcje”.
Pieczony kurczak z ziemniakami
Składniki:
• 1,5 kg kurczaka
• 4 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
• 800 g ziemniaków
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka oregano
• 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Stwórz błyskawiczną marynatę, mieszając przyprawę Knorr do złotego kurczaka, która nada smaku, z olejem, papryką i oregano. Natrzyj nią kurczaka z zewnątrz i od środka. Jeśli lubisz potrawy pikantne, do marynaty dodaj również trochę ostrej papryki.
2. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.
3. Kurczaka i ziemniaki umieść w brytfance, piecz 60 minut w 190 °C.

2. Na butelce
To prawdziwa ekstrawagancja! Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę i ustawiamy na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co ważne, dzięki temu sposobowi kurczak będzie idealnie soczysty w środku:
Kurczak pieczony na butelce
Składniki:
• 1,5 kg kurczaka
• Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
• butelka półlitrowa piwa jasnego


Sposób przygotowania:
1. Kurczaka natrzyj dokładnie z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak. Zamarynowanego kurczaka odstaw na dzień do lodówki.
2. Zamarynowanego kurczaka nałóż na sztorc na otwarta butelkę piwa. Całość ustaw na blasze, wstaw na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 90 minut. Tak przygotowany kurczak będzie idealnie soczysty w środku.

3. Chrupiące udka
Tak przygotowanego kurczaka pokochają dzieci. Najmłodsi mogą trzymać udka w palcach, nie przejmując się świąteczną etykietą, a do tego kurczak będzie smacznie chrupać w zębach dzięki panierce z dodatkiem płatków owsianych. Oto sposób na pyszny, świąteczny, a przede wszystkim rodzinny obiad!:
Soczyste i chrupiące udka pieczone
Składniki:
• 1 kg podudzi z kurczaka
• 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 2 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą, dzięki czemu uzyskasz aromat. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj też łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
2. Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie.
3. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż do niego udka i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250 °C. Po tym czasie zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz dodatkowe 10 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA