REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Smacznie i tanio? Domowo!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 paź 2016 15:00
Smacznie i tanio? Domowo!
Fot. Knorr

Jeśli chcemy na posiłek przeznaczyć określony, niewielki budżet, marząc, by jednocześnie danie było naprawdę pyszne, warto kierować się kilkoma przydatnymi wskazówkami.

REKLAMA

Jak przygotować smaczne danie, a przy tym nie wydać dużo? Wystarczy kilka prostych sposobów:

• przygotujmy posiłek w domowej kuchni

Domowe, nie znaczy gorsze – wręcz przeciwnie! W zaciszu swojej kuchni możemy wyczarować potrawy tak samo smaczne, a nawet równie wykwintne jak w restauracji. Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej!

• korzystajmy z produktów sezonowych

W okresie zbiorów danych warzyw, kiedy zasypują sklepowe półki i stragany, kupimy je niedrogo. W wakacje przygotowujmy więc potrawy na bazie pomidorów i ogórków, a podczas jesiennych chłodów dania z dyni, patisona i warzyw korzeniowych. Także od września wprowadźmy do menu potrawy z udziałem papryki, np. leczo – wtedy to warzywo jest najtańsze.

• przygotowujmy dania makaronowe

Tajemnica tkwi w prostocie! Wystarczy paczka makaronu, sezonowe warzywa, ulubione dodatki i tylko niewielkie umiejętności kulinarne, by wyczarować w kuchni doskonały obiad. Pysznie i tanio!

• postawmy na dania „łatwopodzielne”

Jeśli przygotowujemy obiad dla całej rodziny, zaplanujemy takie potrawy, które łatwo możemy podzielić na kilka kawałków, jak zapiekanki czy tarty. Możemy je przygotować z prostych, niedrogich składników i mamy pewność, że każdy domownik otrzyma swoją porcję tej pyszności. Również zupy czy inne dania jednogarnkowe, jak leczo czy gulasz, okażą się ekonomiczne w przygotowaniu.

• korzystajmy z tego, co mamy w lodówce

Kojarzymy sytuacje, kiedy napoczęte produkty lub te kupione pod wpływem impulsu długo czekają w lodówce na swoją kolej. Kiedy mamy ich użyć, często okazuje się, że już się do tego się nadają. Planując więc posiłek, weźmy pod uwagę, co już mamy w lodówce – by nie marnować żywności, a jednocześnie nie wydawać pieniędzy na kolejne produkty.

• powróćmy do źródeł…

… smaku na polskich stołach. Przykładowo - sięgnijmy po rodzime kasze, które po długiej nieobecności wracają do łask. Przygotujemy z nich dania zdrowe i jednocześnie niedrogie. Ponadto zamiast sięgać po bardziej wykwintne składniki znane z kuchni świata, które często są droższe, jak karczochy czy kapary, możemy wykorzystać nasze rodzime warzywa, np. buraki czy inne warzywa korzeniowe.

• postępujmy zgodnie z zaleceniami żywieniowców

„Bywa, że najwięcej miejsca na talerzu zajmuje mięso, a w jego towarzystwie znajduje się skromna porcja surówki czy maleńki ogóreczek. A przecież najnowsza piramida żywieniowa, zaprezentowana przez Instytut Żywności i Żywienia, mówi, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy, przy czym proporcje powinny wyglądać następująco: ¾ mają stanowić warzywa, a ¼ - owoce”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Zmieńmy więc proporcje w przygotowywanych posiłkach, co też okaże się korzystne dla naszej kieszeni.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA