Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 maj 2017 15:43
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Sałatka szpinakowa z chrupiącym boczkiem i truskawkami w słoiku
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!

Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo – niebanalne, bo spakowane do… słoika!

REKLAMA

W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem
Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która - dzięki dodatkowi mięsa - znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka w słoiku do pracy
Składniki:
• pierś kurczaka
• Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
• Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
• 2 garście rukoli
• 6 łyżek kukurydzy z puszki
• 6 łyżek fasoli czerwonej
• papryka zielona
• 6 pomidorków koktajlowych
• 50 g sera feta
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!

Na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”
Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z szynką i selerem
Składniki:
• Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• cytryna
• seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
• rukola
• 300 g szynki konserwowej
• 100 g suszonych pomidorów
• 2 czerwone cebule
• 100 g majonezu
• 100 g żółtego sera
• pęczek natki lubczyku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA