REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 maj 2017 15:43
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Sałatka szpinakowa z chrupiącym boczkiem i truskawkami w słoiku
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!

Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo – niebanalne, bo spakowane do… słoika!

REKLAMA

W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem
Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która - dzięki dodatkowi mięsa - znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka w słoiku do pracy
Składniki:
• pierś kurczaka
• Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
• Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
• 2 garście rukoli
• 6 łyżek kukurydzy z puszki
• 6 łyżek fasoli czerwonej
• papryka zielona
• 6 pomidorków koktajlowych
• 50 g sera feta
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!

Na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”
Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z szynką i selerem
Składniki:
• Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• cytryna
• seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
• rukola
• 300 g szynki konserwowej
• 100 g suszonych pomidorów
• 2 czerwone cebule
• 100 g majonezu
• 100 g żółtego sera
• pęczek natki lubczyku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA