Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 wrz 2018 20:34
Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?
Thermomix
Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?
Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?
Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?
Słoiczek słoiczkowi nierówny – czym jest konfitura, chutney, dżem, powidła?

Jesienią chętnie przygotowujemy przetwory z owoców i warzyw. Najpopularniejsze z nich to marmolada i dżem, ale warto poznać też inne sposoby na przetwarzanie darów natury. Łyżeczka aromatycznego sosu lub konfitury na bazie domowej receptury sprawi, że przeniesiemy się nad brzeg Sekwany lub do egzotycznego Delhi. Czym tak naprawdę różni się tradycyjny dżem od konfitury, powideł i wytrawnego chutney?

REKLAMA

Jednym z najbardziej przełomowych wydarzeń XIX wieku, także z kulinarnego punktu widzenia, było odkrycie chemika Ludwika Pasteura, który udowodnił, że podgrzewanie i hermetyczne zamykanie żywności umożliwia dłuższe jej przechowywanie. Dzięki tej metodzie zebrane w lecie zapasy mogły posłużyć za podstawę jadłospisu także w czasie zimowych miesięcy. Od strony smakowej natomiast, otworzyły się wówczas zupełnie nowe możliwości, które na zawsze odmieniły kulinaria. Ze względu na swą sezonowość, która niekiedy trwa zaledwie kilka tygodni, szczególnie często pasteryzacji poddawane są właśnie owoce - czereśnie, wiśnie, śliwki, morele, maliny oraz jagody.

Owoce zaklęte na zimę

Najpopularniejsza wśród owocowych przetworów marmolada powinna przynajmniej w połowie składać się z cukru. Jej cechą szczególną jest konsystencja. Tworzące ją owoce muszą zostać bowiem utarte na jednolitą masę. Do przygotowania marmolady idealnie nadają się owoce nieco uszkodzone lub nie w pełni dojrzałe, dzięki czemu możemy wykorzystać całość zbiorów. Na przeciwnym biegunie znajduje się konfitura, którą zaliczyć można do produktów bardziej delikatesowych. Powstaje ona z zakonserwowanych w całości owoców wyższej jakości, czyli pozbawionych skaz. Jedynym środkiem konserwującym jest cukier, który pod wpływem wysokiej temperatury i w połączeniu z owocowym sokiem tworzy gęsty, aromatyczny syrop. Dzięki swojej konsystencji, łączącej całe owoce z płynnym sosem, konfitury stanowią doskonały dodatek do śniadań w stylu kontynentalnym, szczególnie inspirowanych kuchnią francuską. W podobny sposób, choć niekoniecznie z wykorzystaniem najlepszych owoców, przygotowuje się dżem. Wyróżnikiem w tym wypadku jest dodanie substancji żelującej (np. pektyny). Najbardziej czasochłonnym z przetworów owocowych są powidła, przygotowywane głównie ze śliwek. Dla uzyskania idealnej konsystencji i smaku powinny być one prażone przez wiele godzin, a nawet dni. Ze względu na maksymalne odparowanie wody, do przygotowania powideł zużywa się najwięcej owoców wśród wszystkich owocowych przetworów.

Rodzime sposoby, egzotyczne inspiracje

Domowe przetwory mogą przybierać również inną, nieco bardziej finezyjną formę. Korzystając ze sprawdzonych metod przygotowania, w słoiczku możemy zamknąć znacznie więcej, niż tylko polskie, sezonowe owoce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by konfiturę przygotować w wersji wytrawnej. Przepyszną kompozycję, która na wzór żurawiny uzupełni podawane na zimno wędliny, stworzą czerwone buraki z dodatkiem świeżego imbiru i pomarańczy. Miłośnicy egzotycznych smaków z pewnością rozsmakują się w dżemie inspirowanym karaibskim koktajlem piña colada. Wyrazistym uzupełnieniem naleśników na słono stanie się z kolei marmolada z cukinii i imbiru. Wiele nietypowych zestawień smakowych znaleźć można także w dedykowanych kolekcjach przepisów na urządzenie Thermomix®, dostępnych na platformie Cookidoo®. Jeśli już na dobre rozmiłujemy się w słoiczkowych przetworach, dlaczego nie pójść o krok dalej? Doskonałym przykładem odważnych zestawień smakowych jest indyjski chutney – gęsty sos podawany tuż po przygotowaniu lub poddawany pasteryzacji. Przyrządza się go z najróżniejszych składników, wśród których znajduje się między innymi kokos, cebula, pomidory, mięta, limonka, czosnek, ogórek, gruszka, chili i wiele innych, a wszystko uzupełnione solidną dawką aromatycznych przypraw. Kwintesencją indyjskiego smaku jest mango, które pod postacią chutney idealnie łączy się z czosnkiem, ostrym chili, octem winnym, kardamonem, cynamonem i kminem rzymskim.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA