REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Słodkości bez wyrzeczeń – jesienne brownie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 paź 2016 08:53
Słodkości bez wyrzeczeń – jesienne brownie
Fot. Thermomix.

Jesień to trudny czas dla liczących kalorie. W leniwe popołudnia marzymy o ciepłym kocu, filiżance gorącej herbaty i najlepiej czymś słodkim, co poprawi humor, gdy dopadnie nas jesienna chandra.

REKLAMA

Zamiast po wysokokaloryczne, słodkie przekąski warto sięgnąć po zdrowe i równie pyszne desery, takie jak wegańskie brownie, które znajdziemy w kolekcji „Potrawy wegańskie. Ciasta i desery”, dostępnej na platformie Cookidoo®. To słodycz, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia i obaw o dodatkowe centymetry w biodrach. Deser idealny!

SKŁADNIKI
NA 16 KAWAŁKÓW:
· 150 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), wegańskiej, pokrojonej na kawałki
· 70 g cukru
· 100 g cukru trzcinowego
· 100 g syropu z agawy
· 200 g margaryny wegańskiej, miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
· 4 łyżeczki cukru wanilinowego
· 200 g mąki tortowej
· 2 czubate łyżeczki wegańskiego proszku jajecznego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 30 g gorzkiego kakao
· ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
· ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
· 140 g mleka ryżowego lub mleka sojowego
· cukier puder, do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

PRZYDATNE PRZYBORY
· forma do pieczenia (o wymiarach około 25 x 25 cm)
· papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego urządzenia Thermomix® włóż czekoladę i rozdrobnij (4 s/obroty 8).
2 Dodaj cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, margarynę i cukier wanilinowy i podgrzej (6 min/50°C/obroty 2). Powstałą masę czekoladową pozostaw do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 minut.
3 Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i odstaw.
4 Do naczynia miksującego wsyp mąkę tortową, dodaj proszek jajeczny, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, kardamon i mleko ryżowe, wymieszaj (20 s/obroty 4). Zawartość naczynia miksującego przelej do przygotowanej wcześniej formy, piecz ok. 35 min (w temp. 180°C).
5 Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, następnie wyciągnij z formy, pokrój na kwadraty (5 x 5 cm), oprósz cukrem pudrem.
6 Ciasto podawaj po ostudzeniu, pokrojone na kawałki.


KILKA WSKAZÓWEK
· Zamiast w formie brownie można upiec w żaroodpornym naczyniu. Jeśli naczynie jest wykonane ze szkła, należy skrócić czas pieczenia o 5 minut. Jeśli naczynie jest wykonane z porcelany, należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
· Wegański proszek jajeczny (niskobiałkowy zamiennik jajek) można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

CZĘŚCI THERMOMIXA
kopystka, miarka

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA