Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Słodkości bez wyrzeczeń – jesienne brownie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 paź 2016 08:53
Słodkości bez wyrzeczeń – jesienne brownie
Fot. Thermomix.

Jesień to trudny czas dla liczących kalorie. W leniwe popołudnia marzymy o ciepłym kocu, filiżance gorącej herbaty i najlepiej czymś słodkim, co poprawi humor, gdy dopadnie nas jesienna chandra.

REKLAMA

Zamiast po wysokokaloryczne, słodkie przekąski warto sięgnąć po zdrowe i równie pyszne desery, takie jak wegańskie brownie, które znajdziemy w kolekcji „Potrawy wegańskie. Ciasta i desery”, dostępnej na platformie Cookidoo®. To słodycz, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia i obaw o dodatkowe centymetry w biodrach. Deser idealny!

SKŁADNIKI
NA 16 KAWAŁKÓW:
· 150 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), wegańskiej, pokrojonej na kawałki
· 70 g cukru
· 100 g cukru trzcinowego
· 100 g syropu z agawy
· 200 g margaryny wegańskiej, miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
· 4 łyżeczki cukru wanilinowego
· 200 g mąki tortowej
· 2 czubate łyżeczki wegańskiego proszku jajecznego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 30 g gorzkiego kakao
· ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
· ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
· 140 g mleka ryżowego lub mleka sojowego
· cukier puder, do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

PRZYDATNE PRZYBORY
· forma do pieczenia (o wymiarach około 25 x 25 cm)
· papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego urządzenia Thermomix® włóż czekoladę i rozdrobnij (4 s/obroty 8).
2 Dodaj cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, margarynę i cukier wanilinowy i podgrzej (6 min/50°C/obroty 2). Powstałą masę czekoladową pozostaw do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 minut.
3 Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i odstaw.
4 Do naczynia miksującego wsyp mąkę tortową, dodaj proszek jajeczny, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, kardamon i mleko ryżowe, wymieszaj (20 s/obroty 4). Zawartość naczynia miksującego przelej do przygotowanej wcześniej formy, piecz ok. 35 min (w temp. 180°C).
5 Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, następnie wyciągnij z formy, pokrój na kwadraty (5 x 5 cm), oprósz cukrem pudrem.
6 Ciasto podawaj po ostudzeniu, pokrojone na kawałki.


KILKA WSKAZÓWEK
· Zamiast w formie brownie można upiec w żaroodpornym naczyniu. Jeśli naczynie jest wykonane ze szkła, należy skrócić czas pieczenia o 5 minut. Jeśli naczynie jest wykonane z porcelany, należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
· Wegański proszek jajeczny (niskobiałkowy zamiennik jajek) można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

CZĘŚCI THERMOMIXA
kopystka, miarka

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA