REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon na szparagi jeszcze trwa

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 cze 2017 12:42
Sezon na szparagi jeszcze trwa
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

REKLAMA

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 300g
- mleko 250ml
- świeży tymianek ½ pęczka
- pieprz czarny do smaku
- masło 1 łyżka
- szparagi świeże, zielone 1 pęczek

Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło
i wymieszać.
Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA