Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon na… ogórki!

  • Autor: U.T.
  • 23 lip 2018 09:37
Sezon na… ogórki!
Almette
Sezon na… ogórki!
Sezon na… ogórki!

Ogórek – uniwersalny, lekkostrawny, smaczny i bardzo uniwersalny. Z tego warzywa można przyrządzić naprawdę wiele wyśmienitych dań!

REKLAMA

Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

Składniki:
• 2 awokado
• 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
• woda
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• cytryna
• oliwa z oliwek
• kolendra świeża
• płatki chilli
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
• 4 ogórki gruntowe
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
• 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
• olej do smażenia
• sól
• pieprz
• łyżka oleju rzepakowego ekologicznego

Sposób przygotowania:
W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.

Mizeria z ogórkiem i fenkułem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

Składniki:
• ogórki gruntowe
• 1 fenkuł
• płaska łyżeczka nasion kolendry
• płaska łyżeczka kuminu
• płaska łyżeczka gorczycy
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• 2-3 łyżki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cytryna
• 1 ciabatta
• świeży koperek
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA