Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon grzewczy – fakty, mity i triki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 paź 2016 18:25
Sezon grzewczy – fakty, mity i triki
Fot. Bartosz Jarosz.

Na przełomie lata i jesieni, gdy temperatury w Polsce spadają, zaczyna się oczekiwanie na sezon grzewczy. Ten mityczny okres w roku, gdy kaloryfery zaczynają pracować, a ciepłe wnętrze naszego domu pozwala nam schronić się przed słotą i zimnem kolejnych miesięcy. Dlaczego mityczny? Ponieważ tak naprawdę nie ma precyzyjnie wyznaczonego okresu grzewczego. Jeśli jednak chcemy zaoszczędzić, warto przemyśleć skorzystanie z rozwiązań wspomagających ogrzewanie oraz wprowadzić zmiany pozwalające uczynić je efektywniejszym.

REKLAMA

W rozporządzeniu Ministra Gospodarki (§ 1 pkt. 20 Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 15 stycznia 2007 roku, Dz. U. z dnia 1 lutego 2007 roku) sezon grzewczy zdefiniowano jako „okres, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów”. Tak więc mitem jest to, że sezon grzewczy rozpoczyna się w październiku, a kończy w kwietniu.
W praktyce oznacza to, że decyzja o ogrzewaniu mieszkania jest uzależniona od pogody i może ono zostać rozpoczęte w dowolnym momencie roku. – Przyjmuje się, że zarządcy budynków włączają ogrzewanie, gdy przez co najmniej trzy dni z rzędu temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni, a w mieszkaniach poniżej 20 stopni. Często jednak ta zasada jest traktowana przez zarządców jako kwestia uznaniowa i mimo chłodu w mieszkaniu nadal czekamy aż grzejnik zacznie działać. W takim przypadku dobrym pomysłem na przekonanie zarządcy, że warto rozpocząć ogrzewanie budynku, jest dostarczenie mu oficjalnego pisma podpisanego przez jak największą liczbę mieszkańców – poleca Thomas Wenzel, przedstawiciel marki REKORD w Polsce.
Warto przygotować się wcześniej na spadek temperatur i konieczność ogrzewania mieszkania, tak by było jak najbardziej efektywne, a przy tym ekonomiczne i ekologiczne. Kilka prostych zasad i zabiegów pomoże utrzymać odpowiednią temperaturę i oszczędzić pieniądze. Podstawą jest zadbanie o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach – mitem jest, że powinna ona być taka sama w całym mieszkaniu. Prawidłowymi temperaturami są: 24 °C w łazience, 16-18 °C w sypialni i w przedpokoju, 18-20 °C w kuchni, 20-22 °C w jadalni i salonie. Warto dbać o ich zachowanie – obniżenie temperatury o 1 °C to oszczędność 6 proc. energii. Dla efektywności ogrzewania ważne jest też, by grzejniki nie były osłonione meblami czy elementami wystroju. W przypadku niestosowania się do tej zasady możemy tracić nawet 15 proc. emitowanego ciepła. Dla ich dobrej pracy ważne jest również sprawdzanie, czy są odpowietrzone. Dbając o efektywność ogrzewania w mieszkaniu, nie wolno zapominać o jego odpowiedniej izolacji. Nieszczelne okna i drzwi mogą przyczyniać się do utraty ciepła i wyższych rachunków. Dla utrzymania komfortu w mieszkaniu należy też wietrzyć pomieszczenia, tak aby zachodziła kompletna wymiana pomiędzy zużytym, wilgotnym powietrzem z wnętrza a świeżym z zewnątrz. Wietrząc pomieszczenia, często popełniamy błąd i pozostawiamy otwarte okna w pozycji uchylonej. Podczas przewietrzania pomieszczenia okna powinny być zawsze w pełni otwarte, aby proces ten przebiegał możliwie najszybciej. W zależności od pory roku, wietrzenie powinno trwać od 5 do 30 minut i być powtarzane kilka razy dziennie. Przed otwarciem okien pamiętajmy o wyłączeniu ogrzewania.
Jeśli jednak należymy do osób, które marzną nawet latem, warto pomyśleć o rozwiązaniu wspomagającym ogrzewanie zarówno jesienią i zimą, ale również zapewniającym ciepło w chłodniejsze wiosenne czy letnie dni – a te w naszym klimacie wcale nie należą do rzadkości. Takim rozwiązaniem może być nowoczesny piec wolnostojący popularnie nazywany „kozą”. Od tych, które niektórzy znają z domów starszych krewnych, różnią się wysoką jakością i dobrym designem. Dodatkowym walorem jest widok ognia przez panoramiczną szybę tworzący ciepły i domowy klimat. Taki piec oprócz funkcji grzewczej może też stanowić ciekawy element wystroju wnętrza. – Instalacja pieca nie jest skomplikowana. Nie trzeba go obudowywać tak, jak w wypadku tradycyjnych kominków. Jednym z najważniejszych wymagań jest to, by przewód kominowy był odprowadzany osobno od innych instalacji – dodaje Thomas Wenzel. Aby piec dobrze pracował i spełniał wszystkie wymogi bezpieczeństwa, należy skorzystać z usług profesjonalnej firmy montażowej oraz kominiarza.
Równie ważne co dobrej jakości, nowoczesny piec i jego prawidłowa instalacja jest paliwo, którym będziemy go zasilać. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z dobrej jakości brykietów z węgla brunatnego oraz suchego drewna naturalnego. Przy umiejętnej obsłudze pieca taki wybór paliwa zapewnia dobry efekt wizualny i ciepło przy minimalnym wpływie na środowisko. Dzięki temu możemy cieszyć się widokiem ognia i jego ciepłem niezależnie od kaprysów pogody i zarządców zwlekających z rozpoczęciem sezonu grzewczego.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA