Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Serowo imprezowo! Pomysły na karnawałowe przekąski z serami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 sty 2018 19:02
Serowo imprezowo!  Pomysły na karnawałowe przekąski z serami
Roladki z bakłażana
Serowo imprezowo!  Pomysły na karnawałowe przekąski z serami
Serowo imprezowo!  Pomysły na karnawałowe przekąski z serami
Serowo imprezowo!  Pomysły na karnawałowe przekąski z serami

Początek stycznia już za nami, a wraz z nim rozpoczyna się najbardziej radosny okres w ciągu roku. Karnawał to czas hucznych zabaw, spotkań w gronie znajomych czy kolorowych bali maskowych. Przekąski i dania karnawałowe są nieodłączną częścią każdej imprezy. Serwowane posiłki powinny przede wszystkim zachęcać swoim wyglądem, kształtem i różnorodnością.

REKLAMA

Będąc gospodarzem karnawałowego przyjęcia, należy uwzględnić różne upodobania gości, a także zadbać o odpowiednią ilość jedzenia. Jednocześnie przygotowywanie imprezy wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni czy z opróżnieniem portfela niemal do zera. Zobacz, jak możesz zaskoczyć swoich gości. Nie idź na łatwiznę – chipsy i paluszki już dawno przestały być modne! Zainspiruj się przepisami szefa kuchni Knorr i stwórz zaskakujące przekąski!

Palcami!
Najlepsze posiłki to te, które bronią się smakiem, a przy tym można je przygotowywać na szybko, bez użycia skomplikowanych składników. Odpowiedzią na to są przystawki typu finger foods. To nic innego jak przekąski chwytane palcami i spożywane bez sztućców. Idealnie sprawdzą się nie tylko podczas imprez w gronie najbliższych znajomych, ale także podczas bali czy większych przyjęć.
Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, na słodko oraz słono. Wystarczą na kilka kęsów. Są świetną opcją dla tych, którzy nie chcą się przejeść, a jednocześnie nie będą się bawić z pustym żołądkiem. Jednocześnie warto pamiętać o sałatkach czy daniach zapiekanych, które zawsze są dobrym uzupełnieniem karnawałowego menu.
W tym roku – serowo!
Do ich przygotowania można użyć wszystkiego, co ma się pod ręką. Świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa czy owoce, ale także różnego rodzaju sery:
ser owczy – o intensywnym smaku i zapachu, sprawdzi się idealnie np. w towarzystwie buraków, które nieco złagodzą słony smak sera,
ser halloumi – cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego, nadaje się do smażenia czy grillowania, dobrze komponuje się z warzywami i aromatycznymi przyprawami,
ser kozi – jeden z najbardziej korzystnych dla naszego organizmu, charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym, nieco orzechowym smakiem, można podawać go z warzywami, np. papryką (nabierze słodkości), owocami czy solo z odrobiną oliwy z oliwek,
ricotta – miękki, niedojrzewający rodzaj twarogu, produkowany z serwatki, świetnie smakuje zarówno w połączeniu z produktami słodkimi, jak i słonymi. Uniwersalny smak tego sera idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo często podaje się go w towarzystwie szpinaku.
A teraz do rzeczy – oto przepisy na doskonałe karnawałowe przekąski z dodatkiem serów:

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6 osób
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
• 2 łyżki Przyprawy do pikantnego grilla Knorr –
• 2 bakłażany
• 2 łyżki soli
• 10 dag marynowanej papryki ze słoika
• 100 g twardego koziego sera
• 1 bazylia w doniczce
• 10 dag suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone na plastry bakłażany posyp solą – w ciągu 10 minut powinny puścić sok. Następnie warzywa opłukaj zimną wodą, tak by usunąć całą sól, i odłóż na papierowy ręcznik, by wyschnęły. Już suche posyp Przyprawą do pikantnego grilla, dzieki której danie będzie wyraziście doprawione.
2. Na desce rozłóż plastry bakłażana, a na nich umieść po kawałku koziegoi sera, papryki, suszone pomidory i bazylie (parę listków). Zwiń ściśle roladki, umieść w nich wykałaczki, które zapobiegną rozpadaniu się..
3. Grilluj na tackachlub w piekarniku ok. 20 minut. Co jakiś czas roladki obracaj.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA