REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 marz 2017 18:56
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
Thermomix

Jeśli planujemy przygotowanie obiadu dla rodziny lub spotkania z przyjaciółki z kuchnią bliskowschodnią zacznijmy od tabbouleh – najpopularniejszej sałatki, podawanej jako mezze. Przepis na pyszną bliskowschodnią sałatkę z granatem i orzechami znalazł się w kolekcji „Kuchnia Bliskiego Wschodu.

REKLAMA

Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
· 60 g orzechów włoskich,
łuskanych
· 30 g natki pietruszki, tylko liście
· 20 - 40 g liści mięty, świeżych
· 250 g wody
· 1 łyżeczka soli
· 20 g oliwy z oliwek
· 100 g kaszy bulgur
· 50 g cebuli, przekrojonej na pół
· 350 g pomidorów, pokrojonych w
ok. 1 cm kostkę
· 25 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
· 15 g soku z pomarańczy, świeżo
wyciśniętego
· 1 szczypta pieprzu czarnego,
mielonego
· 4 łyżki pestek granatu, do
dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy.
2 Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
odstawić.
3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę,
rozdrobnić 3-4 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
4 Do naczynia miksującego wsypać uprażone orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5.
Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
5 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę
bulgur, gotować 8-10 min/100°C/ /obr. 0.5. Ugotowaną kaszę w razie
potrzeby odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
6 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej
pomidory, odstawić.
8 Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, do miski z sałatką dodać sok z
cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać.
Udekorować pestkami granatu.
9 Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1 Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
odstawić.
2 Do blendera włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić. Przełożyć do miski, odstawić.
3 Uprażone na patelni orzechy rozdrobnić. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
4 Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie
potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA