Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sałatka idealna na grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2018 11:12
Sałatka idealna na grilla
Sałatka azjatycka

Łaskawa w ostatnich dniach pogoda pozwala nam już coraz śmielej myśleć o zbliżającym się wielkimi krokami sezonie grillowy. Przyjemny wypoczynek na łonie natury, w gronie przyjaciół i rodziny nie może się obyć bez przekąsek. Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek do klasycznych, grillowanych mięs mamy świetną propozycję - lekką sałatkę z krewetkami, chrupiącymi grzankami, parmezanem oraz azjatyckim sosem. Takie danie z pewnością urozmaici tradycyjny grill, rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką.

REKLAMA

NA GRILLA: sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami


Składniki:

- sałata lodowa pół główki
- krewetki tygrysie, parzone 250g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- sok z cytryny 1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżeczki
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
- natka pietruszki 3 gałązki
- woda 50 ml
- cukier 1 płaska łyżka
- czosnek 1 ząbek
- sos rybny 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżka
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- papryczka chilli ½ sztuki
- imbir 1 cm korzenia
- sól do smaku
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki
- parmezan 30 g

Wykonanie:

Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA