Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków

  • Autor: U.T.
  • 24 sie 2018 09:47
Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków
Marcin Jasiura
Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków
Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków
Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków

Sushi World Cup to najważniejsze w świecie sushi wydarzenie o randze mistrzowskiej, podczas którego swoje umiejętności zaprezentują najlepsi sushi masterzy z całego świata. Mistrzostwa odbędą się w dniach 23-24 sierpnia w Tokio. Podczas tegorocznej edycji nasz kraj będzie silnie reprezentowany, bowiem aż trzech z dwudziestu siedmiu uczestników, którzy zakwalifikowali się do ścisłych finałów, to Polacy.

REKLAMA

Jednym z nich będzie Marcin Jasiura, nowy szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który już po raz drugi weźmie udział w tym prestiżowym konkursie. W zeszłym roku zajął 21 miejsce.

Rygorystyczne zasady

Już podczas wstępnej weryfikacji uczestników zasady są bardzo rygorystyczne. Warunkiem koniecznym jest posiadanie co najmniej pięcioletniego doświadczenia w robieniu sushi zarówno w Japonii, jak i za granicą. Co istotne, konkurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób spoza Japonii.

Mistrzostwa podzielone są na trzy etapy. Pierwszy z nich to sprawdzian wiedzy teoretycznej, składający się z 50 pytań - żeby pozostać w konkursowej stawce, trzeba udzielić prawidłowych odpowiedzi na 40 z nich. Druga część weryfikuje praktyczne umiejętności uczestników, do których zalicza się precyzja przygotowania ryb czy dbałość o higienę pracy, która odgrywa niebagatelną rolę w sztuce robienia sushi. Najlepsi zostaną zaproszeni do finałowego etapu, stanowiącego już nie sprawdzian zręczności i wiedzy, a kreatywności i polotu. To freestyle, w którym jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Droga na szczyt

– Udział w mistrzostwach to nie tylko ogromne wyróżnienie, ale także szansa na poszerzanie swojej wiedzy. Towarzyszą im targi i pokazy prowadzone przez uznanych, japońskich sushi masterów. To dla mnie nawet istotniejsze, bo sushi to moja pasja, którą od 10 lat nieustannie rozwijam, starając się codziennie uczyć – powiedział Marcin Jasiura.

Perfekcjonizmu nauczyła go praca z najlepszymi. W jego CV znajdują się jedne z najbardziej prestiżowych sushi barów na świecie. W Londynie współtworzył innowacyjny koncept Izakaya, który stanowił połączenie pochodzącej z Hiszpanii kultury jedzenia tapas z tradycją sushi. Kilka lat spędził w Oslo, gdzie był zaangażowany w rozwijanie autorskiego sushi baru fusion. Jednak to doświadczenie w pracy z Japończykami nauczyło go szacunku do najwyższej jakości produktów oraz przywiązania do kultywowanych od lat, rygorystycznych zasad robienia sushi. Niedawno objął stanowisko szefa kuchni wrocławskiego Sakana Sushi Bar.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA