Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Rozsmakuj się w darach lasu, czyli apetyczne powitanie jesieni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 wrz 2018 20:49
Rozsmakuj się w darach lasu, czyli apetyczne  powitanie jesieni
Masło kurkowe Fot. Thermomix.
Rozsmakuj się w darach lasu, czyli apetyczne  powitanie jesieni
Rozsmakuj się w darach lasu, czyli apetyczne  powitanie jesieni
Rozsmakuj się w darach lasu, czyli apetyczne  powitanie jesieni

Jesień, szczególnie ta polska, złota to jedna z najpiękniejszych pór roku. Korony drzew rozpalają ogniste, żółto–czerwone barwy, a lasy stają się nieograniczonym wręcz źródłem pysznych i zdrowych produktów, które z łatwością wykorzystamy w kuchni. Dowiedz się czym jesień obdarowuje nas każdego roku i jak w prosty sposób użyć tych darów w codziennym menu!

REKLAMA

Spacery połączone ze zbieraniem owoców i grzybów to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Do domu, przy odrobinie starań, wrócimy
z pełnymi koszami, których zawartość będzie podstawą do przygotowania przetworów i dodatków do dań.

Polska grzybami stoi
Szacuje się, że w Polsce tylko tych jadalnych grzybów występuje około 1000 gatunków, a historia grzybobrań w Polsce liczy ponad tysiąc lat. Pierwszy dokument na temat konsumpcji grzybów na terenie Polski pochodzi z 1004 roku. Aż do XVIII wieku zbieranie grzybów nie było na terenie naszego kraju zbyt popularne. Zajmowali się tym raczej ludzie w okresach głodu, szczególnie ci mieszkający na wsi, robotnicy i biedota. Dopiero gdy nieco rozwinęła się mykologia, czyli nauka zajmująca się badaniem grzybów, zainteresowanie nimi wzrosło. XIX wiek przyniósł oficjalne listy grzybów jadalnych dopuszczonych do handlu na terenie Polski. Obecnie zbiór grzybów na własny użytek stanowi aż 60% całego zbioru. Można pokusić się o stwierdzenie, że jesienne grzybobranie stało się już sportem narodowym. Dosłownie i w przenośni, bo każdego roku w Węglińcu odbywają się Mistrzostwa Europy w ich zbieraniu.

Nie tylko jako dodatek
Grzyby chętnie dodajemy chociażby do bigosu, a na ich bazie tworzymy sosy
i zupy. To jednak nie wszystkie sposoby na wykorzystanie grzybów w kuchni. Możemy je także użyć do przygotowania smakowych dodatków do pieczywa lub aromatycznego pesto. Jedną z takich propozycji może być kurkowe masło, na które recepturę znajdziemy wśród przepisów dedykowanych urządzeniu Thermomix®, dostępnych na platformie Cookidoo® (www.cookidoo.pl). Masło kurkowe to wyśmienity sposób na kanapki w nowej, leśnej odsłonie. Nie tylko do chleba, ale również do makaronu dodać możemy znakomite pesto grzybowo-pieczarkowe. Jego bazą, tak jak i tradycyjnego włoskiego przysmaku jest niezmiennie świeża bazylia, orzechy nerkowca
i parmezan. Aby przysmak nabrał nowego wymiaru, dodajmy również grzyby leśne i pieczarki. Grzybowe pesto i inne gotowe inspiracje znajdziemy
w kolekcji „Skarby Lasu. 10 potraw z grzybami” dostępnej na Cookidoo®.

Nie tylko grzyby
Wielu darów lasu nie znajdziemy na sklepowych półkach. Bez trudu zbierzemy je natomiast podczas spaceru, by w kuchni wykorzystać je do zrobienia przetworów. I tak, owoców dzikiej róży użyjemy do przygotowania pysznych dżemów, konfitur i syropów. Są one prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zwierają również witaminy A, B1, B2, E i K, a także kwas foliowy i karotenoidy.

Podobnie jak dzika róża, również czarny bez to nieocenione źródło witaminy C, a także kwasów owocowych i soli mineralnych. Soki i napary z owoców czarnego bzu mają właściwości napotne, a nawet przeciwbólowe. Pamiętajmy jednak, że surowy czarny bez, tak jak i np. jarzębina, są trujące, dlatego koniecznie trzeba je poddać obróbce termicznej. Mało znane, a niezwykle zdrowe są owoce rokitnika. Owocuje on wczesną jesienią. Jego krzewy najłatwiej rozpoznać po gałęziach oblepionych małymi, pomarańczowymi jagodami. Jest to roślina chroniona, jednak bez obaw, prawo dopuszcza zbieranie owoców. Zbierajmy je ostrożnie, tak by nie zniszczyć krzewów.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA