REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 kwi 2017 20:03
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Jaja faszerowane szpinakiem
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

REKLAMA

1. Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

2 duże ziemniaki
3 karczochy
0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
2 duże marchewki
150 g zielonego groszku konserwowego
125 g sera edamskiego
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki (posiekana)
łyżka kaparów
50 g czarnych oliwek
pieprz
pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej – doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem – wersja świąteczna gotowa!

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Składniki:

kapusta pekińska
Sos sałatkowy Szefa Knorr
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
80 g sera żółtego
60 g szynki
4 ogórki konserwowe
0,5 natki pietruszki
2 jajka na twardo
papryka czerwona
cebula
łyżka chrzanu
20 g grzanek

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.

A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią

Składniki:

100 g kaszy jaglanej
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
2 piersi z kurczaka
Rosół z kury Knorr
cukinia
10 pomidorków cherry
pół czerwonej cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki wody

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA