Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 kwi 2017 20:03
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Jaja faszerowane szpinakiem
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

REKLAMA

1. Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

2 duże ziemniaki
3 karczochy
0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
2 duże marchewki
150 g zielonego groszku konserwowego
125 g sera edamskiego
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki (posiekana)
łyżka kaparów
50 g czarnych oliwek
pieprz
pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej – doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem – wersja świąteczna gotowa!

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Składniki:

kapusta pekińska
Sos sałatkowy Szefa Knorr
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
80 g sera żółtego
60 g szynki
4 ogórki konserwowe
0,5 natki pietruszki
2 jajka na twardo
papryka czerwona
cebula
łyżka chrzanu
20 g grzanek

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.

A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią

Składniki:

100 g kaszy jaglanej
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
2 piersi z kurczaka
Rosół z kury Knorr
cukinia
10 pomidorków cherry
pół czerwonej cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki wody

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA