Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pyszny sernik prostszy, niż myślisz. Poznaj sekret idealnego świątecznego wypieku

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 gru 2016 20:20
Pyszny sernik prostszy, niż myślisz. Poznaj sekret idealnego świątecznego wypieku
Sernik z rosą

Co sprawia, że sernik króluje na bożonarodzeniowym stole? Jego ponadczasowy smak
i tradycyjny sposób przygotowania. Te dwie rzeczy powodują, że jest on bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

REKLAMA

Patenty na wagę smaku
Puszysty i kremowy sernik na święta to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny. – Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche
i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie świątecznego wypieku.

Twaróg – podstawa dobrego sernika
I wreszcie – twaróg. Podstawa pysznego i zawsze udanego sernika. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Idealną bazą doskonałego sernika jest kremowy Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica. – To w pełni naturalny, polski twaróg, który jeszcze długo po wyjęciu z lodówki zachowuje zwartą strukturę – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica. – Wyprodukowany z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami bez GMO, pozbawiony aromatów i sztucznych barwników pozwoli każdemu szybko przygotować ulubiony sernik. Dodatkowo odpowiednie proporcje twarogu i serka śmietankowego zapewniają właściwą zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu nie trzeba dodawać do sernika masła. Wszystko to sprawia, że Twaróg Sernikowy jest idealny do wypieku niepowtarzalnego w smaku sernika. W sam raz na święta.

 

Dla każdego coś pysznego, czyli przepis na sernik z rosą
Dla wszystkich tych, którzy nie mają w swojej książce kucharskiej sprawdzonego przepisu na idealny sernik, przygotowaliśmy pyszną propozycję: sernik z rosą. Prosty w przygotowaniu będzie idealnym dopełnieniem bożonarodzeniowych podwieczorków w rodzinnym gronie.

Przepis na sernik z rosą
Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ szklanki cukru
• jajko
• żółtko
• 80 g Masła Ekstra Piątnica

Sposób przygotowania spodu
Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Masa serowa
Składniki
• kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica
• ¾ szklanki cukru
• ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
• ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• opakowanie cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 4 żółtka
• ½ szklanki wiórek kokosowych
• 4 łyżki cukru
• szklanka rodzynek

Sposób przygotowania masy serowej
Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek
i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA