REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 cze 2017 12:42
Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco
Cielęcina w stylu ossobuco

Cielęcina w stylu ossobuco to idealna propozycja na rodzinny obiad.

REKLAMA

Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

Składniki na 5 porcji:
• 500 g cielęciny
• 1 mniejsza cebula
• 5 pędów selera naciowego
• 1 marchewka
• przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
• 1 cytryna
• 1 mniejsza pomarańcza
• pęczek natki pietruszki
• 200 ml wina
• 400 ml bulionu mięsnego
• mąka
• oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• sól i pieprz do smaku

 

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso
z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę
i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą
i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA