Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 sie 2017 18:27
Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego?
Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego? Fot. 123rf
Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego?
Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego?
Przyprawy bez tajemnic, czyli co do czego i dlaczego?

Bez przypraw kuchnia nie byłaby taka sama. To właśnie one stanowią tajemny i niejednokrotnie kluczowy dodatek do potraw, który potrafi wydobyć ukryty w nich aromat lub stworzyć zupełnie nową kompozycję smaków. W czym tkwi sekret umiejętnego przyprawiania i które zioła najlepiej łączą się z danymi produktami?

REKLAMA

Choć kluczem do smaku każdej potrawy jest dopracowana receptura, nie można zaprzeczyć, że również w tym wypadku diabeł tkwi w szczegółach. Harmonijnie dopasowane aromaty i proporcje przypraw nie tylko uczynią gotowanie bardziej kreatywnym, ale i nawet mniej wprawnym domowym kucharzom udowodnią, że droga do tworzenia pysznych potraw jest zaskakująco prosta.
Apetyczny kąsek
Solidnej dawki przypraw bez dwóch zdań wymagają specjały przyrządzane w głównej mierze z mięsa. Najprostszy w przygotowaniu jest bez wątpienia drób, który wystarczy na kilkadziesiąt minut zamarynować w aromatycznej zalewie, a następnie upiec lub usmażyć na patelni. Drobiowe dania najlepiej smakować będą w towarzystwie plejady włoskich ziół, takich jak oregano czy rozmaryn. Wyrazistości doda również czosnek, natka pietruszki, oraz koperek, którym możemy zarówno posypać gotową potrawę, jak i dodać go do sosu. Wieprzowina obowiązkowo wymaga soli i pieprzu, a pozostałe smaki są już często kwestią indywidualnych gustów. Począwszy od kolendry, poprzez curry, a nawet miętę – dania z wieprzowiny mogą zyskać odmienne oblicze w zależności od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Bardzo prostym sposobem na delikatną i wyrazistą karkówkę jest zamarynowanie kawałków mięsa w… solidnej dawce musztardy. Po kilku godzinach wystarczy usmażyć ją na patelni i serwować z ulubionymi dodatkami. Mięso wołowe z kolei polubi się zarówno z klasycznym zestawem przypraw (kolendra, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon), jak również bardziej wykwintnymi aromatami (cynamon, goździki, anyż, jałowiec).

Przyprawione od SERca
Grupą produktów, które potrafią zmieniać swój aromat w zależności od dodanych przypraw są także sery, w szczególności te, które najczęściej dodajemy do potraw podawanych na ciepło. – Sery żółte stanowią obowiązkowy dodatek do dań kuchni włoskiej. Dlatego też decydując się na przygotowanie zapiekanego makaronu czy pizzy koniecznie należy zaopatrzyć się w dużą ilość ziół prowansalskich, do których należą przede wszystkim rozmaryn, oregano, bazylia i tymianek – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Warto pamiętać, że zioła różnią się nieco w smaku w zależności od tego, czy zostały wcześniej wysuszone czy nie. Dlatego też gotową potrawę możemy przyozdobić dodatkową gałązką świeżej bazylii lub tymianku, który poza walorami estetycznymi dania wpłynie pozytywnie także na jego aromat – dodaje ekspert. Ser żółty można nasycić bogatym smakiem także dzięki zanurzeniu drobnych kawałków w intensywnej marynacie, które później bardzo apetycznie skomponują się z dowolną sałatką warzywną.

Zielono-zielone
Bez przypraw nie obeszłyby się także warzywa. Nieco innymi zasadami rządzą się potrawy jarskie przygotowane na patelni lub w piecu, od tych ugotowanych, tradycyjnie czy na parze. Smażone warzywa nabiorą wyrazu dzięki szczypcie pikantnej papryki chili lub pieprzu cayenne. Wzorując się na kuchni azjatyckiej możemy pokusić się także o dodanie curry czy kurkumy, odpowiadającej ponadto za przepiękną, złocistą barwę dalekowschodnich dań. Sposobem na orientalny aromat jest również sos sojowy, zarówno delikatniejszy jasny, jak i ciemny, nieco silniejszy w smaku. Gotując warzywa na parze mieszankę ziół możemy wrzucić bezpośrednio do gotującej się wody, niemniej w znacznie większej ilości, niż w momencie wsypywania ich bezpośrednio do patelni. Dzięki temu aromatyczna para wypełni je smakiem od wewnątrz. Inna kolejność dotyczy także dodawania soli i pieprzu, którymi posypujemy warzywa tuż przez podaniem. Dzięki temu pieprz nie utraci swojej charakterystycznej, wyraźnej nuty, z kolei sól zagości w naszym menu w znacznie mniejszej ilości, niż ma to miejsce w przypadku, kiedy wsypujemy ją bezpośrednio do garnka z wodą.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA