Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni

  • Autor: ut
  • 01 lip 2019 14:10
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni
Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni

W gorące dni stronimy od przebywania w kuchni. Rzeczywiście podczas gotowania, czy pieczenia urządzenia wydzielają dużo ciepła. Istnieje jednak szereg możliwości, by przygotować posiłki i napoje idealne na tropikalne klimaty, jakie zagościły nad Wisłą.

REKLAMA


Truizmem byłoby stwierdzenie, że w czasie upałów trzeba spożywać spore ilości wody. Ostatnio dużo mówi się jednak o szkodliwości plastikowych butelek względem środowiska. Jest prosty sposób, aby obejść ten problem. Filtrowana woda z kranu!
– W naszej ofercie znalazły się inteligentne baterie do wody filtrowanej BLANCO FONTAS-S II, FONTAS II i TRIMA, które pomagają rozwiązać jeden z palących problemów współczesnego świata. Filtr BWT oczyszcza wodę, redukuje zawartość wapnia i metali ciężkich oraz pozytywnie wpływa na smak. Systemy filtrujące BLANCO oferują trzy opcje: wodę zimną, ciepłą oraz zimną filtrowaną – tłumaczy Magdalena Wrońska - Shohag, Wiceprezes Zarządu firmy Comitor. – To również spore ułatwienie, jeśli borykamy się z problemem przynoszenia do domu ciężkich zgrzewek z wodą butelkowaną – dodaje.
Woda to niekwestionowana podstawa diety. Nie tylko latem. Jednak o tej porze roku mamy ochotę ograniczyć gotowanie do minimum. Poniżej kilka pomysłów na chłodzące, wakacyjne potrawy.

1. Dużo zieleni
Owoce i warzywa w zielonym kolorze często mają właściwości chłodzące. Wśród nich znajduje się na przykład: ogórek, który idealnie nadaje się na chłodnik; szpinak i jarmuż, czyli wspaniała baza pod różnego rodzaju sałatki; mięta – równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wody, jak i uzupełnienie wspomnianych sałatek a nawet niektórych deserów; wreszcie pełen witamin kabaczek.

2. Orzeźwiające napoje
Oprócz klasycznej lemoniady z cytryną, można przygotować napoje chłodzące w różnych wariacjach. Pierwszy przykład to woda z plastrami ogórka, limonką i miętą. Kolejne to koktajl z arbuza lub truskawek, a także bezalkoholowe mohito. Takie napoje powinny ucieszyć również najmłodsze podniebienia.

3. Sałatki na zimno
Istnieją potrawy, które prawie nie wymagają podgrzewania. Należą do nich sałatki. Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Najbardziej popularna jest klasyczna sałatka grecka na bazie pomidorów, ogórków, oliwek, czerwonej cebuli, sera feta i oliwy. Inną opcją jest eksperymentowanie z połączeniami owoców. W upały sprawdzi się także zestawienie kaszy kuskus (nie gotuje się jej a namacza w bulionie) z rukolą, serem kozim, orzechami i winogronami lub granatem.

4. Hiszpański odpowiednik chłodnika
Gazpacho to zupa podawana na zimno. Zawiera przede wszystkim dużo pomidorów, paprykę, ogórka, cebulę, oliwę, które blenduje się ze sobą. Czasami dodaje się też chleb. Nie ma jednego optymalnego przepisu na to danie, dlatego należy samemu wypracować ulubiony wariant.

5. Gorąca herbata. Tak, gorąca!
W krajach, gdzie wysokie temperatury są normą, pije się długo parzoną gorącą herbatę. Nierzadko z dodatkiem mięty. Jeśli powietrze jest suche, picie gorącego napoju wymusi na naszym organizmie pocenie, co z kolei przyczynia się do chłodzenia go.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA