Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!

  • Autor: ut
  • 19 cze 2019 11:45
Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!
Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!
Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!
Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!
Przekąski, zakąski, finger foody – czas na wakacyjne smakołyki!

Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Szkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni. W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole!

REKLAMA

W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia, grille, pikniki… Wszelkie wypady na plażę, nad jezioro, czy w góry wymagają odpowiedniej, spożywczej oprawy. Burczący brzuch potrafi zakłócić najbardziej udany i błogi relaks. Nie jesteśmy skazani na przydrożne budki z jedzeniem, którego świeżość i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Niech pyszne, ekspresowe, wakacyjne przysmaki staną się naszą specjalnością!

Sezonowo znaczy smacznie
W okresie letnim szczególnie łatwo jest komponować zdrowy i urozmaicony jadłospis. Gdy temperatura na zewnątrz rośnie coraz bardziej, nasz apetyt spada – zwłaszcza, gdy mowa o obfitych, bardziej kalorycznych potrawach. Dużo chętniej sięgamy po kolorowe, soczyste warzywa i owoce. Większość z nich o tej porze roku smakuje najlepiej! Grzechem byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa! Tym bardziej, że dostęp do nich w sklepach, warzywniakach i na targach jest niemal nieograniczony. Szczęśliwcy posiadający własne ogródki, mogą cieszyć się znakomitym smakiem prosto z grządki.
Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony fasolką szparagową, sałatą, szpinakiem, cukinią i pomidorami. To zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek! Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Truskawki, maliny i rabarbar zachwycają smakiem. Szaszłyki to również świetny sposób na efektowne podanie wakacyjnych darów natury. Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! To nie tylko popcorn i płatki kukurydziane. Jej złocisty kolor świetnie współgra z wakacyjnym słońcem. Szukajmy młodych, niezbyt dużych kolb i cieszmy się jej smakiem, o który trudno w kolejnych miesiącach. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować patent na pieczone kolby kukurydzy gotowe w 10 minut!

Pieczone kolby kukurydzy
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
• 1 l mleka
• 2 łyżki miodu
• 6 kolb kukurydzy
• 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
• 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
• 3 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalnego
• 2 łyżki płatków śniadaniowych kukurydzianych
• 1 mały pęczek kolendry
• 3 łyżki sera parmezan
• 1 limonka
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotuj razem z miodem w garnku. Następnie włóż do niego kukurydzę obraną z liści. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kukurydzę i odstaw ją do ostygnięcia.
2. Gdy kukurydza będzie już chłodna, posmaruj kolby majonezem. Dzięki temu po upieczeniu warzywa będą soczyste oraz łatwiej obtoczą się w przyprawach.
3. Kolby posyp z wierzchu Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, Kminem rzymskim z Indii mielonym Knorr, otartą skórką z limonki, pokruszonymi płatkami kukurydzy oraz startym parmezanem. Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8 minut. Danie podawaj oprószone świeżą kolendrą.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA