Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Poznaj 3 sekrety udanego sernika na Dzień Sernika

  • Autor: U.T.
  • 30 lip 2018 09:27
Poznaj 3 sekrety udanego sernika na Dzień Sernika
Thermomix

Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak.

REKLAMA

Ser – klucz do sukcesu
Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Zdecydowanie najlepszy będzie tradycyjny twaróg, który wymaga co prawda poświęcenia czasu na kilkukrotne zmielenie, ale jednak gwarantuje, że sernik będzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Jeśli zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

Nie za zimne
Duże znaczenie przy pieczeniu sernika ma też temperatura – i to zarówno składników, które wykorzystamy do przygotowania sernika, jak i ta, którą ustawimy w piekarniku. Składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia – wówczas ich temperatura zbliży się do pokojowej, a sernik nie będzie narażony na zbyt szybkie wyrastanie i tym samym zminimalizujemy ryzyko jego pękania.

Nie za gorące
Największym koszmarem pań domu, które przygotowują sernik jest jego opadanie. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z białek albo te, których masę zbyt długo miksujemy. Czasami wystarczy jedynie zmieszać w misce składniki do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu. Kiedy mamy już gotową masę – czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta. Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta, bez otwierania drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu.

Sernik, który nie może się nie udać
Zastosowanie wszystkich wymienionych zasad na pewno zmniejszy ryzyko pękania i opadania sernika. Pamiętajmy jednak, że nadal pozostaje on ciastem dość „kapryśnym”. Może warto postawić na mniej tradycyjną formę i przygotować sernik gotowany – jedną z propozycji przepisu, jaka znalazła się w kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe”, dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix® - Cookidoo®. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na letnie, sernikowe ucztowanie.

 


SERNIK GOTOWANY
SKŁADNIKI NA 20 PORCJI
KAJMAK KAKAOWY

· 400 g kajmaku, podzielonego na kawałki
· 20 g mleka
· 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego


MASA SEROWA
· 400 - 450 g herbatników
· 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki
· 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
· 180 g cukru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
· 120 g mleka
· 120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
· 4 jajka
· 4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA