REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pożegnanie sezonu grillowego

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 wrz 2016 08:14
Pożegnanie sezonu grillowego
Fot. Knorr.
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego

Powoli, powoli… wieczory stają się coraz krótsze, a za oknem robi się coraz chłodniej. Jeszcze niedawno roznoszący się w powietrzu aromat grillowych potraw zaczyna zamieniać się jedynie w piękne wspomnienie.

REKLAMA

Nim to się jednak stanie, czas jeszcze raz wyciągnąć nasz sprzęt i przygotować niezapomniane grillowe spotkanie! Wszak pory roku zmieniają się nieubłaganie i już niedługo pogodzić się będziemy musieli z faktem, że następne takie imprezy zorganizujemy dopiero w przyszłym roku.
Na pożegnanie spróbujmy wszystkiego po trochę, żeby te smaki zapadły nam w pamięć. Zestawienie kilku najlepszych i najprzydatniejszych grillowych przepisów przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Jak mawiał klasyk… karkówka!
Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba grillowego spotkania bez karkówki. Przyrządzona w marynacie na bazie ciemnego piwa smakować będzie naprawdę wyjątkowo:
Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie
Składniki:
• 800 g karkówki
• 330 ml ciemnego piwa
• 100 ml ketchupu pikantnego
• 1 opak. Przyprawy do grilla Knorr
• 3 listki laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 4 łyżki brązowego cukru
• 3 łyżki Ramy smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
• 3 goździki
• 1 laska cynamonu
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 1 czerwona cebula
• 3 posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół.
2. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.
3. Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
4. Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.
5. Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.
6. Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.

Smak młodości – kiełbaska z ognia
Na grillu nie może również zabraknąć oczywiście kiełbaski. Tutaj wybór mamy naprawdę imponujący… możemy wybrać zarówno rodzaj mięsa (czy będzie to kiełbaska śląska, podwawelska, toruńska czy na przykład biała), jak też zestaw dodatków. W zależności od upodobań możemy również określić czas grillowania. Pachnąca, soczysta i podpieczona –idealna! Świetnie smakować będzie w połączeniu z sosem:
Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo -musztardowym
Składniki:
• 500 g kiełbasek
• 1 opak. Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
• 2 łyżki majonezu
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 łyżki musztardy Dijon
• 2 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj dressing: w miseczce połącz ze sobą majonez, sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który będzie stanowić idealną bazę dla sosu, musztardę i chrzan. Przełóż go do lodówki na około godzinę.
2. Każdą z kiełbasek ostrym nożem ponacinaj w kratkę.
3. Nacięte kiełbaski grilluj przez około 10 minut. W trakcie ich grillowania pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa.
4. Upieczone kiełbaski podawaj z sosem i podpieczonymi na grillu grzankami z dowolnego pieczywa.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA