Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pożegnanie sezonu grillowego

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 wrz 2016 08:14
Pożegnanie sezonu grillowego
Fot. Knorr.
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego
Pożegnanie sezonu grillowego

Powoli, powoli… wieczory stają się coraz krótsze, a za oknem robi się coraz chłodniej. Jeszcze niedawno roznoszący się w powietrzu aromat grillowych potraw zaczyna zamieniać się jedynie w piękne wspomnienie.

REKLAMA

Nim to się jednak stanie, czas jeszcze raz wyciągnąć nasz sprzęt i przygotować niezapomniane grillowe spotkanie! Wszak pory roku zmieniają się nieubłaganie i już niedługo pogodzić się będziemy musieli z faktem, że następne takie imprezy zorganizujemy dopiero w przyszłym roku.
Na pożegnanie spróbujmy wszystkiego po trochę, żeby te smaki zapadły nam w pamięć. Zestawienie kilku najlepszych i najprzydatniejszych grillowych przepisów przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Jak mawiał klasyk… karkówka!
Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba grillowego spotkania bez karkówki. Przyrządzona w marynacie na bazie ciemnego piwa smakować będzie naprawdę wyjątkowo:
Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie
Składniki:
• 800 g karkówki
• 330 ml ciemnego piwa
• 100 ml ketchupu pikantnego
• 1 opak. Przyprawy do grilla Knorr
• 3 listki laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 4 łyżki brązowego cukru
• 3 łyżki Ramy smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
• 3 goździki
• 1 laska cynamonu
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 1 czerwona cebula
• 3 posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół.
2. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.
3. Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
4. Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.
5. Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.
6. Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.

Smak młodości – kiełbaska z ognia
Na grillu nie może również zabraknąć oczywiście kiełbaski. Tutaj wybór mamy naprawdę imponujący… możemy wybrać zarówno rodzaj mięsa (czy będzie to kiełbaska śląska, podwawelska, toruńska czy na przykład biała), jak też zestaw dodatków. W zależności od upodobań możemy również określić czas grillowania. Pachnąca, soczysta i podpieczona –idealna! Świetnie smakować będzie w połączeniu z sosem:
Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo -musztardowym
Składniki:
• 500 g kiełbasek
• 1 opak. Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
• 2 łyżki majonezu
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 łyżki musztardy Dijon
• 2 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj dressing: w miseczce połącz ze sobą majonez, sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który będzie stanowić idealną bazę dla sosu, musztardę i chrzan. Przełóż go do lodówki na około godzinę.
2. Każdą z kiełbasek ostrym nożem ponacinaj w kratkę.
3. Nacięte kiełbaski grilluj przez około 10 minut. W trakcie ich grillowania pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa.
4. Upieczone kiełbaski podawaj z sosem i podpieczonymi na grillu grzankami z dowolnego pieczywa.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA