Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 wrz 2018 18:40
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
chlebek_pita_z_serem_halloumi_i_sosem_czosnkowym.jpg
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże - te małe oraz duże - to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!

REKLAMA

Jak kształtowały się urlopowe szlaki Polaków? Które regiony najczęściej odwiedzaliśmy? W te wakacje, ogromną popularnością cieszyły się kraje basenu Morze Śródziemnego. I nie ma się co dziwić, bowiem można tam nie tylko odpocząć w otoczeniu wspaniałych zabytków i krajobrazów, ale również zachwycać się, kosztując tamtejszych specjałów. Kuchnia bałkańska, śródziemnomorska czy rarytasy rodem z egipskiego talerza? Warto wypróbować najlepsze przepisy z uwielbianych kurortów - i to bez wychodzenia w domu. Zapraszamy na podróże ze smakiem!

Kuchnia greckiego boga

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań. Prawdziwe śródziemnomorskie niebo w gębie! Szef kuchni Knorr poleca zatańczyć dziś zorbę z tradycyjnym chlebkiem pita z serem halloumi i sosem czosnkowym. Przygotujcie się na wyjątkową fetę!

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 sztuki chlebka pita
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
kilka liści sałaty lodowej
1 garstka rukoli
100 g sera halloumi
2 łyżki czarnych oliwek
6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!

Bałkański sen

Bałkany to bez dwóch zdań miejsce magiczne. Nigdzie indziej nie znajdziemy równie fascynującego zlepka kultur, języków czy religii. To także królestwo znakomitych, acz nieoczywistych smaków, kolorów i aromatów. Tutaj liczy się różnorodność! Proponujemy rozpocząć swoją przygodę z kuchnią bałkańską przepisem na gjuwecz, czyli bułgarski gulasz. Palce lizać!

Gjuwecz

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

600 g jagnięciny
1 opakowanie Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 biała cebula
2 ziemniaki
1 bakłażan
1 łyżka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA