REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Podaruj sobie odrobinę przyjemności zimą!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 17 sty 2017 10:09
Podaruj sobie odrobinę przyjemności zimą!
Tatra z grzybami

Zimowe wieczory szybko przemijają i wydają się być takie same. Przerwijmy więc tę rutynę i podarujmy sobie odrobinę przyjemności. Aromatyczna Tarta z grzybami, zabielana aksamitną śmietanką, szybko skradnie serca tak domowników, jak i gości. Do jej wypieku najlepiej użyć kilku rodzajów grzybów, zatem nie zapomnijmy o kurkach, podgrzybkach czy pieczarkach. Takie połącznie daje nam gwarancję pełni smaku i wyjątkowych wrażeń kulinarnych.

REKLAMA

Tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!


Składniki:

Ciasto:

- Masło Ekstra od OSM Piątnica 150g
- mąka 300g
- żółtko 2 szt.
- woda 100ml
- sól do smaku

Pozostałe składniki:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 100ml
- Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250g
- kurki świeże lub mrożone 250g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA