REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 lis 2016 09:52
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Fot. MSM Mońki
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Na jesienną walkę z chłodem proponujemy przepis na pyszne pierogi z pieczarkami i serem żółtym. Danie to z pewnością dostarczy nam odpowiedniej dawki energii!

REKLAMA

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- kilogram pieczarek
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA