Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Piernik z bakaliami w rumie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 gru 2018 10:37
Piernik z bakaliami w rumie
MPM
Piernik z bakaliami w rumie
Piernik z bakaliami w rumie
Piernik z bakaliami w rumie

Okres świąteczny kojarzy się z różnymi wypiekami. Chrupiące pieczywo, korzenne ciasteczka z barwnymi dekoracjami, czy klasyczny piernik na myśl przywołują relaksujące zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty i karnawałowe spotkania z przyjaciółmi.

REKLAMA

Piernik z bakaliami w rumie
Składniki:
⁃ 400 g mąki
- 220 ml mleka
- 200 ml rumu
- 150 g cukru
- 150 g rodzynek
- 70 g śliwek suszonych
- 50 g masła
- 2 jajka L
⁃ 3 duże łyżki miodu
⁃ 2 duże łyżki powideł
⁃ 1 opakowanie przyprawy do pierników
⁃ 1 łyżka sody oczyszczonej
⁃ 1 łyżka kakao

Do przełożenia:
⁃ powidła śliwkowe
⁃ 250 ml serka mascarpone
⁃ 250 ml śmietany 36%
⁃ 1 op. cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do
miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
3. Do formy wypiekacza MPM MUC-01 wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło.
4. Osącz z rumu śliwki, a następnie dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami.
5. Dodaj suche składniki.
6. Formę zainstaluj w automacie.
7. Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „DROŻDŻOWY”.
8. Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „DOPIEKANIE”.
9. Ostudzony piernik przekrój 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem.
11. Ubij mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem.
12. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat.
13. Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA