Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie

  • Autor: ut
  • 20 gru 2018 09:54
Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie
Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie
Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie
Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie
Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie

Pieczenie pierników to jeden z najprzyjemniejszych przedświątecznych obowiązków. Ciemnobrązowe ciasto o charakterystycznym, korzennym aromacie od lat wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Choć uważamy, że piernik to nasz rodzimy wynalazek, karierę rozpoczynał już w starożytnym Rzymie! Przez wieki postrzegano go różnie – jako słodki podwieczorek, zakąskę idealną w czasie mocno zakrapianych biesiad, a nawet lekarstwo. Zanim zasiądziemy do stołu, poznajmy piernikową opowieścią wigilijną.

REKLAMA

Wszystko zaczęło się od miodu…
Piernik to weteran wśród wypieków. Jedyny w swoim rodzaju smak i zapach rozpalają wyobraźnię! Niewiele łakoci doczekało się tylu przeróżnych legend na temat swojego pochodzenia. Wiele narodów rości sobie prawa do tytułu twórcy świątecznego przysmaku. Tymczasem pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w księgach kucharskich spisanych na terenie starożytnego Rzymu. Ich autor, Apicjusz, wspominał o miodowniku doprawianym pieprzem, który uznawany jest za przodka naszego piernika.
W czasach średniowiecza chętnie sięgano po antyczne inspiracje. Miodowe wypieki z dużą ilością przypraw stawały się specjalnością zakonników, zwłaszcza benedyktynów. Dzięki wyprawom krzyżowym Europa poznawała coraz więcej przypraw z odległych rejonów świata. Gdy z biegiem czasu kolejni podróżnicy eksplorowali zamorskie tereny, piernik pachniał coraz mocniej. Ze względu na aromatyczne dodatki, które do tanich nie należały, stał się produktem luksusowym. Tak, nasz swojski piernik gościł wyłącznie na eleganckich stołach zamożnych elit! Zaczęły pojawiać się wyspecjalizowane cechy piekarskie, czuwające nad wysoką jakością wypieków.

Ciasto do zadań specjalnych
Pełnił rozmaite funkcje. Jeden z najstarszych znanych przepisów pochodzi z 1725 roku. O dziwo, nie znalazł się na kartach książki kucharskiej. W składnikach doszukiwano się czynników zwalczających przeziębienie oraz poprawiających trawienie. Recepturę umieszczono więc w kompendium medycznym! Co jeszcze działo się z piernikiem? Zasłynął jako imprezowa przekąska, o czym świadczy powiedzenie kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego kosztować piernika. Ze względu na właściwości konserwujące mógł być przechowywany bardzo długo - dzięki temu został ważnym elementem żołnierskiego menu.
Większość piekarskich receptur była pilnie strzeżonym sekretem, często przekazywanym w obrębie rodziny z pokolenia na pokolenie. Jesteśmy zdania, że zdecydowanie lepiej jest dzielić się przepisami na słodkie pyszności! Sekret tkwi w szczegółach… Dodatek chrupiących orzechów i kwaskowatej żurawiny stworzy deser, który z pewnością przejdzie do historii! Szczególnie, że ten wyjątkowy przepis pomoże nam przygotować pyszne ciasto, które stanowi symbol akcji „Podziel się kawałkiem szczęścia!”. Celem akcji jest zwrócenie uwagi na sytuację dzieci z domów dziecka oraz niesienie im świątecznej radości.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA