Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!

  • Autor: ut
  • 30 wrz 2019 08:44
Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!
Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!
Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!
Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!
Pełne smaku wycieczki do lasu. Czas na grzybobranie!

Wczesny ranek, ludzie biegający z koszykami między drzewami, które spowija delikatna mgła. Wszędzie cisza, słychać jedynie trzask łamanych gałęzi. To nie fragment filmu przyrodniczego, ale opis grzybobrania, które wczesną jesienią staje się niemal narodowym sportem Polaków. Do lasu ruszają wszyscy, w poszukiwaniu grzybów, stanowiących aromatyczny składnik wielu pysznych dań.

REKLAMA

W Polsce znajdziecie około pięciu tysięcy gatunków grzybów, z których tylko część jest jadalna. Zbierane są najczęściej: maślaki, borowiki, podgrzybki, opieńki, rydze, kurki oraz smardze. Te gatunki znacie zapewne nie tylko ze sklepów, ale przede wszystkim z bazarków osiedlowych, na których wrześniową porą wręcz kwitnie handel leśnymi dobrami. Szef kuchni Knorr pomoże wprowadzić do waszego menu te aromatyczne składniki, które szczególnie jesienią smakują wyjątkowo. Zapraszamy!

Mięso z grzybami

Połączenie mięsa z grzybami to już kulinarna klasyka. Grzybowe sosy, dodatek marynowanych kurek lub podgrzybków stanowi kwintesencję aromatycznej i smacznej kuchni. Z tym składnikiem łączymy prawie każdy gatunek mięsa. Świetnie sprawdzi się w tej roli zarówno drób, jak i wołowina czy wieprzowina. Niezastąpiona wręcz jest dziczyzna, tworząca leśną kompozycję z każdym rodzajem grzybów oraz dodatkiem estragonu czy owoców jałowca.

Jesienną porą warto urozmaicić codzienne menu obiadowe o grzyby, które stworzą niepowtarzalne zestawienie, dodając daniom głębokiego i niepowtarzalnego aromatu. Chyba każdy zna tradycyjny sos z maślaków. Ten pyszny dodatek często stosuje się do ziemniaków, makaronu lub polewa nim wcześniej usmażone mięso. Gwarantuje oryginalny smak, zmieniając zupełnie tradycyjne dania. Spróbujcie połączenia wieprzowiny z grzybowym aromatem. Szef kuchni Knorr szczególnie poleca polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie.

Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 polędwiczki wieprzowe
1 opakowanie Sosu grzybowego Knorr
1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
1 cebula
500 g grzybów
100 ml śmietany kremówki 30%
400 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie, a następnie przygotuj z nich purée.
Mięso oczyść z błon, podziel na małe kawałki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Polędwiczki smaż na goracym oleju z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Na kolejnej patelni zeszklij cebulę, pokrojona w kosteczkę. Do przygotowanego warzywa dodaj kawałki grzybów. Smaż do momentu, aż płyn odparuje.
Sos grzybowy Knorr wymieszaj ze śmietaną kremówką oraz szklanką wody. Całość wlej do patelni z cebulą i grzybami.
Do sosu dodaj mięso i duś wszystko przez około 10 minut. Danie serwuj z purée z ziemniaków.

Grzybowe kanapki

Grzyby, jak wspomnieliśmy, nieodłącznie kojarzą się z daniami obiadowymi. Warto jednak rozszerzyć kulinarne zainteresowania i spróbować grzybów, jako dodatków do pieczywa. Na pierwszy plan wysuwają się marynaty. To istotnie świetny pomysł na wzbogacenie tradycyjnej bułki. Nie wszyscy jednak cenią kwaśny smak, dlatego też spróbujcie grzybów w wersji duszonej lub smażonej, które będą świetnym uzupełnieniem kanapek. Propozycją na przyjęcie lub pyszną kolację mogą być tosty podawane na ciepło, przepełnione grzybowym aromatem. Nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy zadbać o świeże grzyby i kilka dodatków, które wspólnie tworzą to wyjątkowe danie. Na smaczne zakończenie dnia polecamy grzybowe tosty. Będzie pysznie!

Grzybowe tosty

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

8 pieczarek
200 g pomidorków cherry
100 g parmezanu
1 łyżka świeżej natki pietruszki
2 jajka
100 ml mleka
1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 kromki bagietki lub tosty pszenne pełnoziarniste
2 łyżki stołowe pesto
tłuszcz roślinny do smażenia

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA