REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 gru 2016 09:09
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Ciepła sałata warzywna z octem balsamicznym
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni

Doskonałe dania? Te z patelni! Delikatnie wysmażona ryba w panierce, złociste udka z kurczaka albo chrupiące warzywa z woka - to zawsze świetny sposób na obiad. Co zrobić, by smakowały wyśmienicie? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, zdradza tajniki idealnego smażenia.

REKLAMA

Kurczak z grzybami i białym winem
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• udka z kurczaka - 4 sztuki
• Pomidory bez skóry pokrojone w kostkę - 800 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 40 mililitrów
• pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki - 150 gramów
• białe wino wytrawne - 0.5 szklanek
• mąka - 1 łyżka
• szalotka pokrojona w piórka - 2 sztuki
• świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano - 2 łyżki
• ząbek czosnku posiekany - 2 sztuki
• posiekana pietruszka - 0.5 pęczków
• czarne oliwki bez pestek - 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.
3. Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
4. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
5. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
6. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!

Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• duży kawałek oczyszczonej polędwicy wieprzowej - 600 gramów
• cebula pokrojona w piórka - 1 sztuka
• ząbki czosnku w łupince - 3 sztuki
• liście laurowe - 2 sztuki
• gałązki świeżego tymianku - 1 sztuka
• wytrawne białe wino - 1 szklanka
• miód - 3 łyżki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 60 gramów
• ocet - 2 łyżki
• bulion drobiowy - 250 mililitrów
• imbir w proszku - 1 łyżeczka
• suszone morele - 50 gramów
• posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją solą i pieprzem. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
2. Dodaj miód i obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
3. Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut.
4. Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki. Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów. Bon appétit!

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA