Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 gru 2016 09:09
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Ciepła sałata warzywna z octem balsamicznym
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni
Pascala Brodnickiego sposoby na doskonałe dania z patelni

Doskonałe dania? Te z patelni! Delikatnie wysmażona ryba w panierce, złociste udka z kurczaka albo chrupiące warzywa z woka - to zawsze świetny sposób na obiad. Co zrobić, by smakowały wyśmienicie? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, zdradza tajniki idealnego smażenia.

REKLAMA

Kurczak z grzybami i białym winem
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• udka z kurczaka - 4 sztuki
• Pomidory bez skóry pokrojone w kostkę - 800 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 40 mililitrów
• pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki - 150 gramów
• białe wino wytrawne - 0.5 szklanek
• mąka - 1 łyżka
• szalotka pokrojona w piórka - 2 sztuki
• świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano - 2 łyżki
• ząbek czosnku posiekany - 2 sztuki
• posiekana pietruszka - 0.5 pęczków
• czarne oliwki bez pestek - 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.
3. Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
4. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
5. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
6. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!

Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• duży kawałek oczyszczonej polędwicy wieprzowej - 600 gramów
• cebula pokrojona w piórka - 1 sztuka
• ząbki czosnku w łupince - 3 sztuki
• liście laurowe - 2 sztuki
• gałązki świeżego tymianku - 1 sztuka
• wytrawne białe wino - 1 szklanka
• miód - 3 łyżki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 60 gramów
• ocet - 2 łyżki
• bulion drobiowy - 250 mililitrów
• imbir w proszku - 1 łyżeczka
• suszone morele - 50 gramów
• posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją solą i pieprzem. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
2. Dodaj miód i obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
3. Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut.
4. Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki. Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów. Bon appétit!

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA