REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pascala Brodnickiego sposób na grzyby

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 lis 2016 19:13
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Kurczak z grzybami
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby

Poznaj przepisy autorstwa Pascala na wykorzystanie leśnych zdobyczy.

REKLAMA

Kurczak z grzybami i białym winem
Ilość porcji: 4
Składniki:
• udka z kurczaka - 4 sztuki
• pomidory bez skórki pokrojone w kostkę – 800 g
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 ml
• pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki – 150 g
• białe wino wytrawne – 0,5 szklanki
• mąka – 1 łyżka
• szalotka pokrojona w piórka – 2 sztuki
• świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
• ząbek czosnku posiekany – 2 sztuki
• posiekana pietruszka – 0,5 pęczka
• czarne oliwki bez pestek – 50 g

Sposób przygotowania:
1. Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.

3. Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.

4. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.

5. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.

6. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!

Jesienne risotto z parmezanem
Ilość porcji: 4
Składniki:
• ryż do risotto - 300 gramów
• posiekana cebula - 1 sztuka
• starty parmezan - 50 gramów
• białe wino - 100 mililitrów
• rosół warzywny - 1 litr
• mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 80 mililitrów
• posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
• posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzej 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Podsmaż cebulę, dodaj ryż, a następnie smaż przez 3 min ciągle mieszając. Dolej białego wina i czekaj aż wyparuje.
2. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion do ryżu. Dolewaj chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.
3. W międzyczasie na patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni, następnie smaż czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą i pieprzem.
4. Jeśli ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodaj do niego grzyby i parmezan. Na koniec dopraw danie do smaku i podawaj!

Potrawka z kurczaka zagrodowego z kurkami w sosie śmietanowym
Ilość porcji: 4
Składniki:
• trybowany kurczak (lub 4 udka) – 1 sztuka
• kurki – 600 g
• posiekana cebula – 1 sztuka
• wędzony boczek – 150 g
• rosół z kury – 500 ml
• białe wino wytrawne – 250 ml
• gęsta śmietana do zupy – 3 łyżki
• Rama smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 80 ml
• Skrojony szczypiorek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Dopraw porcje kurczaka solą i pieprzem i smaż z każdej strony.

2. Wyjmij kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę. Dodaj boczek, ¼ porcji kurek i smaż przez 5 min.

3. Następnie ponownie wrzuć kurczaka. Podlej wszystko białym winem i bulionem, a do smaku dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 40 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż resztę kurek.

4. Wyjmij kurczaka z sosu na talerz i odstaw na bok. Dodaj śmietanę do sosu po kurczaku, zredukuj sos i z powrotem dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj podsmażone kurki i mieszaj. Serwuj posypane szczypiorkiem z ziemniakami i sałatą.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA