Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pascala Brodnickiego sposób na grzyby

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 lis 2016 19:13
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Kurczak z grzybami
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby
Pascala Brodnickiego sposób na grzyby

Poznaj przepisy autorstwa Pascala na wykorzystanie leśnych zdobyczy.

REKLAMA

Kurczak z grzybami i białym winem
Ilość porcji: 4
Składniki:
• udka z kurczaka - 4 sztuki
• pomidory bez skórki pokrojone w kostkę – 800 g
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 ml
• pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki – 150 g
• białe wino wytrawne – 0,5 szklanki
• mąka – 1 łyżka
• szalotka pokrojona w piórka – 2 sztuki
• świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
• ząbek czosnku posiekany – 2 sztuki
• posiekana pietruszka – 0,5 pęczka
• czarne oliwki bez pestek – 50 g

Sposób przygotowania:
1. Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.

3. Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.

4. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.

5. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.

6. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!

Jesienne risotto z parmezanem
Ilość porcji: 4
Składniki:
• ryż do risotto - 300 gramów
• posiekana cebula - 1 sztuka
• starty parmezan - 50 gramów
• białe wino - 100 mililitrów
• rosół warzywny - 1 litr
• mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 80 mililitrów
• posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
• posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzej 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Podsmaż cebulę, dodaj ryż, a następnie smaż przez 3 min ciągle mieszając. Dolej białego wina i czekaj aż wyparuje.
2. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion do ryżu. Dolewaj chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.
3. W międzyczasie na patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni, następnie smaż czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą i pieprzem.
4. Jeśli ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodaj do niego grzyby i parmezan. Na koniec dopraw danie do smaku i podawaj!

Potrawka z kurczaka zagrodowego z kurkami w sosie śmietanowym
Ilość porcji: 4
Składniki:
• trybowany kurczak (lub 4 udka) – 1 sztuka
• kurki – 600 g
• posiekana cebula – 1 sztuka
• wędzony boczek – 150 g
• rosół z kury – 500 ml
• białe wino wytrawne – 250 ml
• gęsta śmietana do zupy – 3 łyżki
• Rama smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 80 ml
• Skrojony szczypiorek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Dopraw porcje kurczaka solą i pieprzem i smaż z każdej strony.

2. Wyjmij kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę. Dodaj boczek, ¼ porcji kurek i smaż przez 5 min.

3. Następnie ponownie wrzuć kurczaka. Podlej wszystko białym winem i bulionem, a do smaku dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 40 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż resztę kurek.

4. Wyjmij kurczaka z sosu na talerz i odstaw na bok. Dodaj śmietanę do sosu po kurczaku, zredukuj sos i z powrotem dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj podsmażone kurki i mieszaj. Serwuj posypane szczypiorkiem z ziemniakami i sałatą.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA