REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 paź 2016 18:19
Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych
Placuszki z dyni z sosem mietowo-jogurtowym
Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych
Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych
Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych

Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak zachęcić naszych najmłodszych do jedzenia pożywnych i zdrowych posiłków? Jest na to sposób!

REKLAMA

Ten częsty dylemat, który towarzyszy większości rodziców, rozwiązać możemy dzięki umiejętnemu dostarczaniu w potrawach wartościowych i jednocześnie smacznych składników, czyli np. warzyw czy też pysznych, świeżych ryb. Kilka najsmaczniejszych autorskich przepisów na dania dla wyjątkowo wymagających dziecięcych smakoszy przygotował Pascal Brodnicki - ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest, by już od dziecka przyzwyczajać naszych najmłodszych do sięgania po potrawy, które oprócz tego, że będą smaczne, dostarczą im niezbędnych witamin i składników odżywczych. Niezastąpione w tym zakresie są oczywiście – warzywa czy ryby. Co możemy jednak zrobić, gdy nasi milusińscy niechętnie spoglądają w stronę talerza wypełnionego sałatką lub warzywną zupą?
Pomidor!
Zwykła pomidorówka, choćby najpyszniejsza, może się w końcu „przejeść”. I choć tak lubiana przez nasze dzieci, będzie musiała zostać zastąpiona swoją delikatnie ulepszoną, nowszą wersją. Warto więc nieco ją urozmaicić i nadać jej odrobinę ciekawszego smaku – wykorzystać do tego wystarczy soczewicę i serek ricotta. W wydaniu polecanym przez Pascala Brodnickiego z pewnością znajdzie ona uznanie wśród naszych dzieciaków:
Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• posiekana szalotka lub młoda cebula - 3 sztuki
• posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki
• czerwona soczewica - 100 gramów
• passata - 400 mililitrów
• ricotta - 100 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
• rosół z kury lub wywar warzywny - 600 mililitrów
• pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!
„Fast food” z domowej kuchni
Dzieci zwykle wyjątkowo przepadają za daniami typu fast food. Jednak nieczęsto lubią zajadać się rybą. Dlatego, by sprostać kulinarnym wymaganiom najmłodszych, powinniśmy zapoznać się z przepisem Pascala na domowe nuggetsy – tym razem w wersji rybnej:
Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
• filety z dorsza bez skórki, pokrojony w paluszki - 400 gramów
• naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder - 150 gramów
• żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem - 2 sztuki
• mąka - 100 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
• curry w proszku - 1 łyżka
• umyty i pokrojony szpinak - 1 kilogram
• płynna śmietana - 150 mililitrów
• pieprz

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA