Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Odkrywamy wiosenne smaki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 maj 2017 19:17
Odkrywamy wiosenne smaki
Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi
Odkrywamy wiosenne smaki
Odkrywamy wiosenne smaki

Wiosna w kuchni nieodłącznie kojarzy się z wielobarwnymi sałatkami. Lekkie i pełne witam stanowią pyszne przekąski, ciesząc oko estetów i miłośników kulinarnych doznań. Smakosze nie tylko znad Wisły pokochają sałatkę z melonem, szpinakiem oraz kiełkami: buraka, rzodkiewki i cebuli, której prawdziwą ozdobą są kuleczki z Kiszki Ziemniaczanej!

REKLAMA

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki:
- młody szpinak 1 garść
- rukola 1 garść
- kapusta pakchoi 1 szt.
- pomidorki koktajlowe 8szt.
- melon 150g
- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście

Kuleczki ziemniaczane:
- Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
- jajko 1szt.
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżki
- sezam biały i czarny 2 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki

Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć
w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Sos winegret:
- musztarda francuska 2 łyżki
- oliwa z oliwek 150ml
- ocet winny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- płatki chili ¼ łyżeczki
- koperek ½ pęczka
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki:
Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA