Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Od siewu aż do butelki, czyli naturalny sposób na zdrowy olej

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 sty 2017 11:08
Od siewu aż do butelki, czyli naturalny sposób na zdrowy olej
Fot. Pixers
Od siewu aż do butelki, czyli naturalny sposób na zdrowy olej

Pod nazwą olej rzepakowy kryje się cała gama produktów, które różnią się od siebie jakością, walorami smakowymi, a przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Dzieje się tak w wyniku zastosowania do ich produkcji różnych metod, które mocno determinują właściwości oleju.

REKLAMA

W przypadku oleju rzepakowego Rapso dzięki zachowaniu wysokiego poziomu na każdym etapie, od siewu aż do zamknięcia gotowego produktu w butelce, otrzymujemy gwarancję najwyższej jakości. Olej rzepakowy to jeden z bardziej uniwersalnych tłuszczów stosowanych w kuchni, jednak jak się okazuje nie każdy produkt z tej grupy cechuje się takimi samy właściwościami kulinarnymi i prozdrowotnymi. Zastosowanie składników pochodzących z innych źródeł i odmiennych metod produkcji sprawia, że ten sam rodzaj oleju posiadać będzie różną zawartość substancji odżywczych.
Jakość kiełkuje z nasiona
Końcowy produkt w postaci oleju to wypadkowa wielu czynników i procesów podczas jego produkcji. A wszystko zaczyna się już na etapie uprawy nasion wykorzystywanych do jego wytwarzania, które
w dużej mierze decydują o późniejszej jakości oleju, a przede wszystkim jego walorach prozdrowotnych.
Prace nad wysoką jakością oleju Rapso rozpoczynają się od uprawy rzepaku wolnego od GMO.
W kontrolowanych gospodarstwach rolnych stosuje się starannie dobrany gatunek rzepaku,
a metody jego uprawy są bardzo naturalne, wolne od dużej ilości pestycydów i innych substancji chemicznych. Ponadto rzepak wykorzystywany do wytwarzania oleju Rapso posiada gwarancję uprawy wolnej od GMO potwierdzoną przez odpowiednie certyfikaty. W ten sposób mamy pewność, że surowce wykorzystywane do jego produkcji są zdrowe i pełne cennych składników odżywczych.
Sposób na zdrowy olej
Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku to tylko jeden z warunków uzyskania wysokiej jakości oleju Rapso. Równie istotny jest bowiem sposób jego produkcji, gdyż nawet najlepszy gatunkowo surowiec poddany niewłaściwej obróbce, może stracić swoje walory. W przypadku olejów przeznaczonych do podgrzewania konieczne jest delikatne tłoczenie nasion na ciepło w temperaturze około 100°C. W ten sposób nawet podczas smażenia czy pieczenia produkt zachowa swoje właściwości i nie będzie wydzielał szkodliwych substancji. Bardzo ważne jest jednak, fakt, że rafinacja oleju Rapso przebiega w sposób naturalny, bez ekstrakcji. Oddzielenie oleju od wolnych kwasów tłuszczowych zachodzi w wyniku procesu fizycznej destylacji, bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Dzięki temu uzyskany olej zachowuje bogate pokłady kwasów nienasyconych oraz witaminy E, a jednocześnie zyskuje dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Ponadto charakteryzuje się również neutralnym smakiem i zapachem. Na zachowanie wartości odżywczych oleju rzepakowego Rapso wpływ ma również sposób rozlewania i magazynowania wytłoczonego produktu. W nowoczesnych zakładach produkcyjnych przechowuje się go w sąsiedztwie młyna olejowego, gdzie bezpośrednio rozlewany jest do butelek. W ten sposób eliminuje się ryzyko utleniania wytworzonego produktu podczas transportu. Kropkę nad „i” stanowią odpowiednio przygotowane opakowania. Butelki oleju Rapso wykonane z ciemnego szkła, które dobrze chronią go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i jełczeniem.
Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku pochodzące z naturalnych upraw, tłoczenie na ciepło bez ekstrakcji oraz magazynowanie w ciemnych butelkach sprawia, że olej rzepakowy Rapso jest zdrowym i bezpiecznym składnikiem stosowanym do smażenia, pieczenia, gotowania czy sałatek.

Olej marki Rapso

Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14,99 zł
Marka: Rapso




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA